Végre "lekapcsolhatják" a Kočnert szolgáló bírónőket

2020. február 18. - 16:52 | Belföld

Lenka Praženková, az SZK Bírói Tanácsának elnöke kedden indítványozta a Zuzana Maruniaková és Denisa Cviková bírónők elleni fegyelmi eljárást, és egyben a felfüggesztésüket javasolta.

Végre "lekapcsolhatják" a Kočnert szolgáló bírónőket
Marián Kočner (Fotó: TASR)

A végső döntést a fegyelmi tanács hozza meg. A TASR hírügynökséget Veronika Müller, az SZK Bírói Tanácsának szóvivője tájékoztatta kedden.

Praženková a döntését azzal indokolta, hogy a szóban forgó bírónők nem tudták igazolni, hogy továbbra is megfelelnek a bírókkal szemben támasztott kritériumoknak. Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszter javaslatára Cvikovát átmenetileg már januárban felfüggesztették.

A Threema-kommunikáció szerint Cviková segített Maruniakovának kidolgozni az ítéletet, melynek értelmében Marian Kočner vállalkozónak tulajdonítottak egy nyolcmillió euró értékű váltót a Markízával folytatott perben. Maruniaková anélkül határozott így, hogy megvizsgáltatta volna a váltó eredetiségét. Marian Kočner és a Markíza TV volt igazgatója, Pavol Rusko ellen később vádat emeltek váltóhamisítás miatt, az ügyet a Bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság tárgyalja.

(TASR)