Végre megmozdult a környezetvédelmi minisztérium: pénteken elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál!

2022. május 26. - 15:39 | Belföld

Pénteken (május 27.) elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál a folyó további szennyezésének megakadályozása érdekében, tájékoztatott Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter a kormány ülését követően.

Végre megmozdult a környezetvédelmi minisztérium: pénteken elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál!
Fotó: Nászaly Gábor

A terv szerint elterelik a bányába befolyó felszíni vizet, ami különféle anyagokat mos ki a járatokból és ezekkel szennyezi a Sajót.

„Örömhírt közölt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, pénteken megkezdődik a felszíni víz bányába jutásának megakadályozása” – mondta Budaj.

A szennyezés már korábban elérte Magyarország területét, a víz elszíneződését ott is észlelték. Budapest ezért együttműködést és a katasztrófa gyors elhárítását sürgette. Ján Budaj kijelentette, hogy a terv szerint még a csütörtöki nap folyamán megbeszélést folytat Nagy István magyar földművelési miniszterrel.

A Sajót február közepén színezte vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalma.

A Vasércbánya állami vállalat feljelentést tett a szennyezés miatt és visszautasítja azokat az állításokat, hogy nem teljesítette feladatait.


(TASR)

Címkék: Sajó, Ján Budaj