Végre nem csak virtuálisan találkozhattak a diákok

2020. június 30. - 13:57 | Régió

Életünk a járvány elcsitultával lassacskán visszatér a megszokott kerékvágásba. Az iskolák a tanév végére újra megnyithatták kapuikat, s ennek köszönhetően a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia 2020. június 30-án megtarthatta élőben – végre nem virtuálisan – zajló tanévzáró ünnepségét.

Végre nem csak virtuálisan találkozhattak a diákok
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia)

„Kihalt utcák, néhány maszkot viselő ember, karantén és egyéb óvintézkedések, aggodalom a lelkekben a jövőtől… Az osztálytermi oktatás felfüggesztése, online tanulás, örökkévalóságnak tűnő bezártság, az osztálytársak és a suli hiánya… Sorsotok, sorsunk így alakult az elmúlt néhány hónapban”

– indította ünnepi beszédét Mgr. Horváth Erzsébet, iskolánk igazgatónője kihangsúlyozva afelett érzett örömét, hogy újra együtt láthatja a nem kötelező részvétel ellenére szép számban megjelent diákokat és tanáraikat.

A jelenlévők üdvözlése után a különféle diákprogramokban, tanulmányi versenyekben, sikeres pályázatokban oly gazdag 2019/2020-as tanév értékelése következett. Az igazgatónő kiemelte, hogy intézményünk az elmúlt iskolai évben úttörő szerepet vállalt a Nagyszombati kerület kereskedelmi akadémiái közül azzal, hogy az I.A osztályból öt akadémistát sikerült bekapcsolnia a duális képzés programba, akik három vállalatnál részesültek gyakorlati képzésben.

Szakmai szempontból a tanév egyik legizgalmasabb eseményének Tanirodáink háziversenye és kiállítása számít, amelyen legutóbb a IV.A osztály által alapított I – HOME, s.r.o. diákcég diadalmaskodott. A csapat a Győrben megrendezett Tanirodák Nemzetközi Kiállításán is bizonyította rátermettségét. Meg kell említenünk azt is, hogy 15 diákunk szeptemberben háromhetes külföldi szakmai gyakorlaton vehet majd részt az Erasmus+ mobilitási projekt keretében. Budapest, Milánó majd két alkalommal Bécs után ezúttal Prága várja tanulóinkat, akik a gyakorlat végeztével megkapják a nemzetközileg elismert Europass mobilitási igazolványt.

Manapság a szakmai sikerek egyik alapfeltétele az idegennyelv-ismeret. A nyelvi gátlások leküzdése érdekében ebben az évben is megszerveztük a diákjaink körében nagy népszerűségnek örvendő, külföldi lektorok közreműködésével megvalósuló Aktív Angol és Német Nyelvi Hetet.

Nagy sikerként könyvelhetjük el, hogy végzős tanulónk, Hegyi Dominik 2019 szeptemberében átvehette az Edinburgh Hercege Nemzetközi Díj bronz fokozatát egy Pozsonyban megrendezett nagyszabású díjátadón, amelyet Zuzana Čaputová köztársasági elnök is megtisztelt jelenlétével.

Régóta kiemelt céljaink közt szerepel környezetünk tisztán tartása, az iskolát körülvevő zöldövezet folyamatos szépítése és a természet védelme. Ezen a téren is sikerült előre lépnünk, hiszen a Zöld Oázis programnak köszönhetően egy újabb díszkertet alakítottunk ki iskolánk területén. Ezen felül intézményünk immár harmadik alkalommal érdemelte ki az Eco-Schools nemzetközi zászlót és a megtisztelő Zöld iskola címet.

Nemzeti történelmünk megismerését szintén szívügyünknek tarjuk. Ezzel a céllal vett részt négy diákunk a Rákóczi Szövetség által szervezett Felvidéki Séták legutóbbi útján, amelynek során a felvidéki bányavárosok históriájával és kulturális kincseivel ismerkedtek meg. Két alkalommal is sikerrel pályáztunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett Határtalanul! programban. A szakma bennünket összeköt elnevezésű projektünk 25 diákunk számára nyújt lehetőséget a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakközépiskola diákjaival való együttműködésre. A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerésére kiírt és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetség által is támogatott pályázat keretében pedig 11 diákunk vehet részt egy tanulmányi úton a Vajdaságban. A rendkívüli helyzet miatt azonban mindkét utunk csak egy későbbi időpontban valósulhat meg.

Az elmúlt tanévben sikeres pályáztunk a Szlovák Kormányhivatalnál is, amelynek köszönhetően egy egész csapatnak elegendő florball felszereléssel gazdagodtunk.

A tanévzáró a tanulók számára a célba érést, az egyéni teljesítmények értékelését is jelenti. Az idei tanévben nyújtott kiváló munkájáért számos diákunk részesült igazgatói dicséretben. A legnagyobb elismerést, az Év Diákja díjat végzős tanulónk, Csémi Vivien nyerte el. A díj az erkölcsi megbecsülés mellett egyszeri ösztöndíjjal is jár, s a győztes neve felkerül az iskola dicsőségtáblájára.

Az igazgatónő beszéde végén a következő szavakkal bocsátotta útjára a diáksereget: „Kívánom, hogy legyen sok napsütéssel, vidámsággal teli nyarunk, és legyen elég szivárványunk, hogy aztán kipihenve, nagy tervekkel és optimizmussal telve vághassunk neki az új tanévnek!”

Papp László, az iskola tanára