Végre pozitív hír érkezett az élelmiszer-inflációt illetően – magunk mögött tudhatjuk a legrosszabbat?

2023. május 4. - 08:56 | Belföld

Továbbra sem fúj visszavonulót az infláció, és ez nemcsak Szlovákiára, hanem az egész világra érvényes. Az eurozónában áprilisban is nőtt az infláció, a szakértők viszont már egy pozitív hírrel is szolgálhatnak az embereknek – írja a noviny.sk.

Végre pozitív hír érkezett az élelmiszer-inflációt illetően – magunk mögött tudhatjuk a legrosszabbat?
Fotó: TASR

Áprilisban évközi viszonylatban elérte a 7 százalékot az infláció az eurozónában, amiből újfent az élelmiszerek vették ki a legnagyobb részt. Németország több városában már tüntetnek az emberek azt mondván: míg tavaly 50 euróért végezhettek el egy bevásárlást, addig idén ugyanezért már 80-at kell fizetniük. Nagy-Britannia ugyan már nem tagja az uniónak, az inflációt ott sem úszták meg az emberek – az élelmiszerárak a leggyorsabb ütemben nőnek az elmúlt 45 évben.

Viszont még Németországban és Nagy-Britanniában sem nőnek az élelmiszerárak évközi viszonylatban olyan tempóban, mint Szlovákiában. A TV JOJ szerint az ország keleti részén élők már nem tudnak mit kezdeni a magas árakkal, ezért azonnali megoldást szorgalmaznak: vagy az árak kezdjenek gyorsabb ütemben csökkenni, vagy a fizetéseket emeljék.

Az elemzők viszont végre jó hírrel is szolgálhatnak az embereknek: az eurozónában enyhén lassult az élelmiszerárak növekedése. Marek Gábriš, a ČSOB elemzője szerint az áprilisi számok is azt mutatják, hogy például Németországban jelentős lassulás jellemezte az élelmiszer-inflációt.

Így tehát nem kizárt, hogy már túl vagyunk a legrosszabbon. Gábriš hozzátette: áprilisban csökkent a globális infláció Szlovákiában, és ugyanez a tendencia jellemző az élelmiszer-inflációra is. A bevásárlókocsi megtöltése viszont továbbra sem lesz olcsó mulatság. Az infláció csökkenése ugyanis nem azt jelenti, hogy az árak is csökkennek, hanem csupán azt, hogy nem növekednek majd drasztikus ütemben.


(noviny.sk)