Végre pozitív hírt kaptak az egészségügyi alkalmazottak a fizetésemelésükkel kapcsolatban

2022. július 24. - 14:43 | Belföld

A kormány kész egyezségre jutni az egészségügyi alkalmazottakkal a béremelésükkel kapcsolatban – mondta Boris Kollár (Sme rodina) vasárnap a TA3 V politike című műsorában.

Végre pozitív hírt kaptak az egészségügyi alkalmazottak a fizetésemelésükkel kapcsolatban
Illusztráció (Fotó: TASR)

„Készen áll az egyezség, de nem beszélhetek róla, a pénzügyminiszternek vagy a kormányfőnek kell róla tájékoztatnia. De több pénzt kapnak az egészségügyi alkalmazottak, és úgy gondolom, hogy elégedettek lesznek” – mondta Kollár, aki meg van róla győződve, hogy senki sem engedi meg több ezer egészségügyi alkalmazott távozását.

Peter Pellegrini (Hlas) rámutatott, hogy akárcsak a tanári fizetésekkel kapcsolatban, az egészségügyi alkalmazottakkal kötendő egyezség is komplikált módon születik meg, mivel Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszternek „színi előadásra van szüksége”, hogy végül megmentőként léphessen fel.

„Akárcsak a tanárokat, most az egészségügyi alkalmazottakat is az utolsó pillanatig hagyja idegeskedni, majd, mint egy szárnyas angyal, megváltóként leszáll és megmenti őket a fizetések emelésével” – mondta Pellegrini. Szerinte nem csak az egészségügyben maradók béremelésének problémáját kell megoldani. „Azzal nem foglalkoznak, hogy kevés van belőlük” – nyomatékosította.

A szlovák hadsereg fegyverzetének modernizálásával kapcsolatban Pellegrini elmondta: meg van győződve az átláthatóság hiányáról és a vásárlások túlárazottságáról. Mindezek mögött Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter bizniszét látja. „Bízom benne, hogy egyszer mindent részletesen átvizsgálnak majd” – mondta, majd hozzátette: amíg a drágulással kapcsolatos segítségnyújtásban a kormány visszafogott, addig a katonai vásárlásokban nem késlekedik.

Kollár felhívta rá a figyelmet, hogy Szlovákiát nemzetközi kötelezettségek kötik a védelmi kiadásainak növelésére. „A jelenlegi geopolitikai helyzetben senki sem kételkedhet a hadsereg és technikája modernizálásának szükségességében” – mondta.


TASR/para