Végre rájöttek az ENSZ-ben, hogy a marihuána totál más kategória, mint a heroin

2020. december 3. - 16:56 | Tech

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) szerdán megszavazta a kannabisz és a kannabiszgyanta levételét a legveszélyesebb kábítószerek listájáról. Már épp ideje volt.

Végre rájöttek az ENSZ-ben, hogy a marihuána totál más kategória, mint a heroin
Illusztráció (wikipédia)

Ez a lépés jelentős hatással lehet a globális orvosi marihuánaiparra, írja a AP hírügynökség tudósítása alapján a Telex.hu. Az ENSZ bécsi székhelyű ügynökségének közleménye szerint 27:25 arányban, egy tartózkodás mellett szavazták meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását, miszerint a kannabiszt és a kannabiszgyantát távolítsák el az ENSZ 1961-es kábítószerekről szóló egyezményének IV. jegyzékéből, ahol a különösen ártalmas kábítószereket sorolják fel, mint például a heroin.

(A cseh Magazín konopí térképre rakta, hogy a kérdésről nyilatkozó összesen 53 tagország miként szavazott. Szlovákia nem tagja a CND-nek, így nem voksolt, Magyarország meg a kínai elvtársak véleményét osztja.)

A WHO 2019-ben fogalmazta meg azt az ajánlást, hogy a kannabiszt az egyezmény I. jegyzékébe kéne átsorolni, ami a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószereket szabályozza. Az ügynökség most ezt szavazta meg, ami

megkönnyíti a kannabisszal kapcsolatos kutatásokat is.

Ugyanakkor ez még nem teszi egyértelművé az ENSZ tagországainak, hogy legalizálják-e a kannabisz orvosi célú használatát. Kanada, Georgia, Dél-Afrikai Köztársaság és Uruguay például már legalizálta a kannabisz szabadidős célú értékesítését és használatát, és Hollandiában is lazán állnak a kérdéshez: bár hivatalosan nem legális, de személyes használatát nem büntetik és az coffee shopokban szabadon megvásárolható. De nem is kell olyan messzire menni, a szomszédos Csehországban már tíz éve nem büntetik, ha az ember zsebében ott lapul kisebb mennyiség. De a világ több országában még nem dekriminalizálták a marihuána birtoklását. Szakértők szerint a kannabisz áthelyezése az I. jegyzékbe az orvosi marihuána nemzetközi ellenőrzésének lazulásához vezethet a jövőben.

(Telex/para)

Címkék: kannabisz, marihuána, ENSZ, WHO