Végre sikerült megfékezni a nyugat-csehországi erdőtüzet

2022. augusztus 12. - 19:16 | Külföld

Három heti küzdelem után a tűzoltóságnak sikerült megfékeznie a nyugat-csehországi Cseh Svájc Nemzeti Parkban pusztító erdőtüzet, amely az eddigi legnagyobb erdőtűz volt Csehországban - közölte Lukás Marvan, a tűzoltóság szóvivője pénteken délután a Twitteren.

Végre sikerült megfékezni a nyugat-csehországi erdőtüzet
Illusztrációs felvétel (TASR)

"Nyílt tűz már sehol sincs, ezért az egész területet pénteken délután átadtuk a nemzeti park igazgatóságának" - írta Lukás Marvan. Hozzátette: miután nem zárhatóak ki lappangó tűzfészkek, biztonsági okokból az egész területet augusztus végéig tűzoltók fogják felügyelni. Mintegy 40 hivatásos tűzoltóról, néhány tucatnyi önkéntes tűzoltóról és megfelelő műszaki eszközökről van szó - jegyezte meg a szóvivő.

Vladimír Vlček, a cseh tűzoltóság vezérigazgatója szerint a leégett területet néhány hétig drónokkal és hőkamerákkal is figyelik. A vezérigazgató szerint az elmúlt évtizedekben példátlan nagyságú csehországi erdőtűz 1100 hektárnyi területet pusztított el, megfékezésére mintegy hatezer tűzoltót és több mint 400 műszaki eszközt mozgósítottak, köztük majdnem húsz helikopter és speciális repülőgép.

"A tűzoltók nagyon nehéz terepen dolgoznak, a bevetett egységeket gyakran kellett cserélni, ezért volt szükség nagy számú emberi erőre és technikára" - szögezte le a tűzoltóság parancsnoka.

Az erdőtűz miatt a régió öt településéről mintegy ötszáz embert telepítettek ki. Két településre már korábban visszatérhettek az emberek, míg a három továbbira fokozatosan, hatósági engedéllyel lehet majd visszatérni. Az elhagyott házakat a rendőrség és a tűzoltóság felügyeli. Továbbra is zárva van a Hrensko cseh-német határátkelő. A nemzeti park néhány része a jövő héten megnyílik a turisták előtt. Éjszaka az egész terület zárva lesz.

Szakértői becslések szerint az erdőtűz több száz millió koronás kárt okozott, ezek nagyságát azonban csak az erdőtűz teljes leküzdése után lehet majd pontosítani. Az erdőtűz keletkezésének okát szakértők vizsgálják, egyelőre erről nem nyilatkoztak.

MTI