Végre tényleges hatásköröket kaphatnak Szlovákiában a természetvédők

2019. július 11. - 09:43 | Belföld

Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter arra kérte mind a hivatásos, mind az önkéntes természetvédőket és a környezetvédelmi felügyelőket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a természetvédelmi törvény módosításának hatálybalépéséig. Ezzel a Szlovákia legértékesebb helyszínein végzett erdőirtásokra figyelmeztető beadványokra reagált. Egyben arra kéri a nyilvánosságot, hogy amint felmerül a védett területeken folyó fakivágás gyanúja, forduljon az adott nemzeti park igazgatóságához.

Végre tényleges hatásköröket kaphatnak Szlovákiában a természetvédők
Fotó: TASR-illusztráció

„Tisztában vagyok azzal, hogy sokan önök közül ma is teljes erőbedobással dolgoznak. Hosszú évek óta várt változások következnek be nemzeti parkjaink védelme terén, ezért nagyon fontos számunka, hogy év végéig, amíg ezek érvénybe lépnek, minden lehetőséget megragadjunk, hogy megóvjuk az ország legértékesebb természeti kincseit”

– írja Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter a nemzeti parkok igazgatóinak címzett levelében.

A tárcavezető szerint az elkövetkező hónapok kulcsfontosságúak lesznek a nemzeti parkok jövője szempontjából. A természetvédelmi törvény és az erdészeti törvény módosításának hatályba lépése után ugyanis rendszerszintű változások állnak be Szlovákia legértékesebb helyszíneinek megfelelő védelme terén. Amennyiben a parlament jóváhagyja a javaslatot, tervezett és nem tervezett fakitermelésre, vagy a nemzeti parkok területén lévő élőhelyekbe történő beavatkozásra csak az Állami Természetvédelmi Hivatal jóváhagyásával kerülhet sor.

„És ami a legfontosabb, még a kitermelés megkezdése előtt lesz beleszólása a természetvédőknek. Nem úgy, mint ma, amikor a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet révén már csak a kitermelés megkezdése után reagálhatunk”

- jelentette ki Sólymos László. Az elmúlt hetekben a környezetvédelmi felügyelők több helyen, például a Tátrai Nemzeti Parkban vagy az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkban is leállították a fakitermelést.

A rendszerszintű megoldást a természetvédelmi törvény módosítása jelenti, amely tizenhét év után tényleges hatáskörrel ruházza fel az állami természetvédőket. Megtiltja például a nagy kiterjedésű erdőirtást a nemzeti parkok területén. A parlament első olvasatban 90 szavazattal támogatta a módosítást. A második olvasat szeptemberben lesz, így a változtatások 2020. január 1-jén léphetnek hatályba.

(para)