VÉGRE: Törvénymódosítás készül az internetes csalók és a telefontolvajok ellen

2021. augusztus 28. - 14:33 | Belföld

A belügyminisztérium törvénymódosító javaslatot nyújtott be a banki titok és a telekommunikációs adatok könnyebb feloldásának érdekében.

VÉGRE: Törvénymódosítás készül az internetes csalók és a telefontolvajok ellen
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A törvényjavaslat lényege abban rejlik, hogy a rendőrök a mostani gyakorlattól eltérően már nemcsak bűncselekmények, hanem szabálysértési ügyek esetén is hozzá tudnának férni a banki és telekommunikációs adatokhoz.

Az új szabályosás jelenleg tárcaközi egyeztetésen van, és főként a kisebb összegre elkövetett csalások és a telefonlopások ügyében induló vizsgálatok sikerességét szolgálja.

A belügyminisztérium szerint nagyon fontos, hogy a rendőrség abban az esetben is azonosítani tudja a csalások elkövetőit, ha az okozott kár összege nem üti meg a bűncselekmény alsó határát.

A törvényhozók főként olyan esetekre gondolnak, amikor pl. az internetes kereskedelem során a csalók előre elkérik a vételárat, azonban a megrendelt árut már nem kézbesítik. Ha a kár összege alacsony, csak szabálysértési eljárás indul, és a csalókat nem áll jogukban azonosítani a bankszámlaszámuk alapján.

"Büntetőeljárásban hozzá tudunk férni az adatokhoz, szabálysértési eljárásban azonban jelenleg nincs erre lehetőség"

- áll a minisztérium indoklásában.

A telefonok is bemérhetővé válnának

Ugyanez az elv vonatkozik a kisebb értékre elkövetett telefonlopásokra is. Az ilyen szabálysértési eljárások keretén belül a nyomozóhatóság nem kérheti ki az adott készülék lokalizációs adatait, és a jövőben ezt is megváltoztatnák.

A törvénymódosítást követően azonban a károsult (tulajdonos, üzemeltető vagy használó) írásos kérelme elégséges volna ahhoz, hogy a rendőrök "bemérjék" az eltulajdonított telefont.

"A törvényi akadály eltávolítását követően növekedni fog a felderített ügyek száma, amelyek jelenleg gyakorlatilag felderíthetetlenek. A törvénymódosítást követően csökkenne a szóban forgó lopások attraktivitása, ezzel pedig a polgárok tulajdona nagyobb biztonságot élvezne"

- érvel a törvénymódosítás mellett a belügyminisztérium.

Már csak azért is különösen fontos, hogy a törvény tartsa a tempót a korral, mivel a telefont sokan már fizetőeszközként használják - a bankkártya helyett. Így a telefontolvajok már nemcsak egy készüléket zsákmányolhatnak, hanem akár a károsultak bankszámlájához is hozzáférhetnek.

(TASR/parameter)