Végre valahára a Csallóközben is FM-frekvenciát kap a Pátria Rádió!

November 1-jén és november 22-én jelentős pozitív változásokra kerül sor a Pátria Rádió elérhetőségét illetően.

Végre valahára a Csallóközben is FM-frekvenciát kap a Pátria Rádió!
Forrás: RTVS

A szlovák közszolgálati média (RTVS) magyar nyelvű rádiójának sugárzását november 1-től a középhullámon erősítik meg. Ennek köszönhetően Gömörben, és a Csallóközben is jobb lesz a rádió vétele középhullámon. Továbbá november elejétől kezdetét veszi a Pátria Rádió digitális sugárzása is a DAB+ rendszerben.

"Eddig a Csallóközben voltak a legnagyobb problémák az elérhetőséggel, épp ott, ahol a Pátria Rádió potenciális hallgatói a legnagyobb arányban élnek. November 1-től ezen a területen is megbízhatóbb lesz az adás" - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Lovász Attila, az RTVS nemzetiségi adásának igazgatója.

Az igazán fontos változás azonban november 22-én fog bekövetkezni, ekkor ugyanis a Pátria Rádió megkaphatja a 101,4 MHz-es FM-frekvenciát a Dunaszerdahelyi járás területén.

Erről Rigó Konrád, a kulturális minisztérium államtitkára tájékoztatta a Paramétert.

"A következetes munka, és a kitartó érdekérvényesítés eredménye, hogy megvalósul az utóbbi évtizedekben elképzelhetetlennek tartott FM-bővítés. Ez hatalmas siker, és úgy gondolom, ennek minden csallóközi rádióhallgató velem együtt örül" - nyilatkozta szerkesztőségünknek az államtitkár.

A magyar nyelvű Pátria Rádió a hét minden napján, reggel hattól este hatig sugároz. A Pátria konkurensei közé főként a magyarországi kereskedelmi és közszolgálati rádiók tartoznak, és jelenleg rendkívül hátrányos helyzetben van, mivel a nemzetiségi adót csak gyenge minőségben lehet - például autóban - hallgatni a Dunaszerdahelyi járás területén. November végén mindez megváltozhat.

A Pátria Rádió szempontjából 2017-ben ez már a második FM-bővítés, ugyanis a Szenci járásban idén sikerült megszerezni a 102,4-es FM-hullámhosszt - ami az év végétől működik majd.

(TASR/db)