Végső nyugalomra helyezték Duray Miklóst (KÉPGALÉRIA)

2023. január 17. - 15:50 | Belföld

Több száz ember vett részt kedden délután Duray Miklós temetésén a losonci volt református temetőben.

Végső nyugalomra helyezték Duray Miklóst (KÉPGALÉRIA)
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

Ezt megelőzte egy másfél órás búcsúztatás, melyre a helyi zsinagóga műemlékvédelem alatt álló épületében került sor. A szlovákiai magyar politikai élet meghatározó alakjának tiszteletére szervezett gyászszertartáson a szervezők üdvözölték az eseményen megjelent magyar kormányfőt, Orbán Viktort és feleségét, a magyar Országgyűlés elnökét, Kövér Lászlót, valamint Boris Kollárt is, de a szlovák parlament vezetője halaszthatatlan feladataira hivatkozva az utolsó pillanatban lemondta a részvételt.

A zsinagógában öt gyászbeszéd hangzott el, elsőként Lezsák Sándor emlékezett meg Duray Miklósról. A magyar parlament alelnöke felelevenítette a losonci születésű politikus egyszemélyes szabadságharcát, amit a 70-es és 80-as években vívott. Bárdos Gyula arra mutatott rá, hogy Duray pótolhatatlan személyiség volt. A Csemadok elnöke szerint egykori képviselőtársát nem lehetett nem észrevenni, és még egy nappal halála előtt is a hazai politikai folyamatok iránt érdeklődött.

Forró Krisztián arról beszélt, hogy Duray Esterházy János örökségét vállalva igazodási pontunkként szolgált. A Szövetség elnöke tolmácsolta az Együttélés néhai vezetőjének üzenetét, hogy ne adjuk fel a küzdelmünket. Gubík László arra figyelmeztette a megjelenteket, hogy jusson eszünkbe Miklós, amikor kicsik mernénk lenni jogaink védelemzése során, vagy amikor túlteng bennünk a küldetéstudat. A Szövetség a Közös Célokért irányítója arra emlékeztetett mindekit, hogy Esterházy és Duray népe vagyunk.

A beszédek elhangzását követően a szertartás a magyar himnusz közös eléneklésével zárult, majd a gyászoló tömeg, Orbánostul, Kövérestül átvonult a néhány utcával arrébb található volt református temetőbe, hogy örök nyugalomra helyezzék az elhunyt politikust.

Itt derült ki, hogy bár a szlovák házelnök hiányzott az eseményről, a magyarországi és a hazai magyar politikusokon kívül valószínűleg egyetlen ismertebb szlovák közéleti szereplőként végső búcsút vett a december 30-án elhalálozott Duray Miklóstól Ján Čarnogurský, a kereszténydemokraták volt vezetője is.

(sp)