Végső nyugalomra helyezték János néhai luxemburgi nagyherceget

2019. május 4. - 16:26 | Külföld

Végső nyugalomra helyezték szombaton János néhai luxemburgi nagyherceget, államfőt.

Végső nyugalomra helyezték János néhai luxemburgi nagyherceget
Fotó: AP

A luxembourgi Notre-Dame-székesegyházban tartott gyászszertartáson a többi között a belga, a dán, a monacói, a holland, a norvég, a svéd és a spanyol uralkodói család képviseltette magát. A nagyherceget a székesegyházban, az uralkodói család kriptájában temették el felesége, Jozefina Sarolta mellé, aki 2005-ben halt meg.

A Nassau-Weilburg-ház ötödik uralkodója április 23-án hunyt el 98 éves korában.

A nagyherceg, aki 1921-ben született a luxembourgi Berg kastélyban Félix Bourbon-pármai herceg és Sarolta luxemburgi nagyhercegnő gyermekeként, 1964 novemberétől volt a hercegség uralkodója, miután édesanyja lemondott javára a trónról. János 36 évig uralkodott és 2000 októberében adta át címét legidősebb fiának, Henriknek.

A nagyherceg iskoláit Luxemburg mellett az Egyesült Királyságban és Kanadában végezte. A második világháború alatt családjával előbb Portugáliába, majd az Egyesült Államokba menekült. A kontinensre 1944-ben tért vissza, csatlakozott a brit hadsereghez, Normandiában szolgált és számos kitüntetést szerzett.

Aktívan részt vett a közéletben, a Luxemburgi Olimpiai Bizottság elnöke volt, és bekerült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökségébe is. Szabadidejében egyebek mellett fényképezett, síelt, lovagolt és vadászott. Rajongott a klasszikus zenéért, műkincseket gyűjtött, kertészkedett, és érdeklődött a környezetvédelem iránt.

1953-ban vette feleségül Jozefina Sarolta belga királyi hercegnőt, akitől öt gyermeke született.

(MTI)

Címkék: Luxemburg