Végül Matovič OĽaNO-ja is egyetértett a MiG-ek átadásával, a Hlas ellenzi, a Smer feljelenti Heger kormányát

2023. március 17. - 16:39 | Belföld

A kormány pénteken döntött 13 szlovák MiG-29-es átadásáról Ukrajnának. Eduard Heger miniszterelnök szerint a döntésük összhangban van az alkotmánnyal és a megbízott kormány jogköreivel, az eljárást a kormánykoalíció jelenlegi és volt tagjai jóváhagyták, az ellenzék – a Smer, a Hlas és a ĽSNS – szerint azonban alkotmányellenes volt. A köztársasági elnök elfogadhatónak tartja ezt a megoldást is, de jobban örült volna, ha a parlament is megtámogatja. A Szövetség elnöke ellenzi, a Híd Platform elnöke viszont támogatja az Ukrajnának nyújtott segítséget.

Smer, Robert Fico
Fotó: TASR

Eduard Heger megbízott kormánya ma (péntek) délelőtt online ülésen döntött arról, hogy 13 MiG-29-es vadászgépet, amit a szlovák fegyveres erők már különben sem használnak, átad az ukrán hadseregnek. A gépekkel együtt két KUB légelhárító rendszert is megkapnak az ukránok. A miniszterelnök szerint az eljárás összhangban van az alkotmánnyal és a megbízott kormány jogköreivel.

„A köztársasági elnök mindenről tud, teljes vele az egyetértés, és a megállapodással egyetért Boris Kollár, a parlament elnöke is” – jelentette ki a döntés után Heger.

A kormány döntését - nem meglepő módon - támogatja a kormányfő új pártja, a Demokraták is.

Čaputová egyetért, de…

A köztársasági elnök egyetért a vadászgépek átadásával, de jobban örült volna, ha más módszert talál a kormány. „Elfogadhatónak tartja azt is, hogy erre kormányközi megállapodás keretében kerül sor, bár jobb lett volna, ha parlamenti határozatot is elfogadnak erről – tájékoztatott Martin Strižinec elnöki szóvivő.

Čaputová azonban a kormányközi szerződést is elfogadhatónak tartja.

„A lépés összhangban van a nemzetközi joggal és Szlovákia biztonsági érdekeivel, tehát az igazságos ukrajnai béke megteremtésével és a biztonságpolitikai helyzet konszolidálásával az egész kontinensen” – jelentette ki a köztársasági elnök.

Az államfő egyelőre nem lát újabb lehetőséget arra, hogy Szlovákia más fegyverekkel is segítse Ukrajnát. Ezt Jaroslav Naď védelmi miniszter is megerősítette, aki szerint T72-es tankjaiból csak akkor adna Szlovákia Ukrajnának, ha ugyanolyan számban kapna helyettük nyugati tankokat.

A volt koalíciós pártok egyetértenek

A döntést támogatja a koalíció mindhárom megmaradt pártja – OĽaNO, Sme rodina, SaS – és kormányból nyár végén kilépett SaS is. Valójában csak az OĽaNO támogatása volt kérdéses, mert Igor Matovič pártelnök a hét elején még nem tartotta elég erősnek a megbízott kormány jogköreit egy ilyen döntés meghozatalához. Kedden még arról beszélt, hogy sem a kormány, sem a parlament és a köztársasági elnök sem rendelkezik jelenleg megfelelő hatáskörrel ahhoz, hogy Szlovákia átadja a vadészgépeket Ukrajnának. Az OĽaNO elnöke arról beszélt, hogy alkotmánymódosításra van szükség, ami lehetővé tenné, hogy ilyen kérdésben a megbízott kormány és a köztársasági elnök közösen döntsön.

Az OĽaNO ma azonban már elégedett volt a döntéssel, a párt szerint is összhangban van az alkotmánnyal a kormány által jóváhagyott nemzetközi ajándékozási szerződés.

„A kormány végül kénytelen volt alkotmányos szempontból tiszta módszert keresni, és a kompenzáció is megnőtt 900 millió euróra” – dicsérte meg óvatosan a kormányt Matovič mozgalma.

Kezdetben ugyanis csak arról volt szó, hogy Szlovákia mintegy 200 millió eurós kompenzációt kap a gépekért az Európai Unió Béke Keretéből. Jaroslav Naď védelmi miniszter azonban pénteken megerősítette, hogy az USA további 700 millió dollár értékű haditechnikát ad Szlovákiának. Azt nem pontosította, hogy ez milyen haditechnikát jelent.

Az OĽaNO azonban még megjegyzi rövid nyilatkozatában, hogy a MiG-ek átadása nem jöhetett volna létre a köztársasági elnök aktív beleegyezése nélkül.

A Za ľudí szerint Szlovákia érdeke, hogy Ukrajna megvédje magát

Veronika Remišová szerint helyes döntést hozott a parlament.

„Szlovákia számára katasztrófa lenne, ha a határán állnának az orosz tankok” – jelentette ki Remišová. – Létfontosságú, hogy Ukrajna ki tudja védemi az orosz agressziót, és a szomszédunkban működő ország legyen.”

Hasonlóan vélekedik a kormányból tavaly kilépett SaS is. „A Migek sokkal jobb szolgálatot tesznek Ukrajnának, nálunk csak egy csomó ócskavas – jelentette ki Juraj Krúpa, a párt parlamenti képviselője. – A megbízott kormány jó döntést hozott, Szlovákia világosan megmutatja, kinek az oldalán áll.”

Az ellenzék is egységes, csak másként

A gépek átadását határozottan ellenzi a Smer. Ficóék sem a módszerrel, sem a gépek átadásával nem értenek egyet, és a kormány határozata miatt a Főügyészséghez fordulnak, szerintük ugyanis a kormány visszaélt jogköreivel. Fico szerint ráadásul az ilyen kormányközi szerződést a parlamentnek is jóvá kellene hagynia.

„Senki nem mutaott semmilyen jogi elemzést, ami alapján a kormány döntött. Továbbra is meggyőződésünk, hogy a kormány és a köztársasági elnök alkotmányellenesen jártak el” – jelentette ki Fico.

A Smerhez hasonlóan a ĽSNS is a Főügyészségen jelenti fel a kormányt a hatáskörének a túllépése miatt.

A Hlasnak csak a módszerrel van gondja

Peter Pellegrini pártja szerint a gépek átadása alapvető külpolitikai döntést igényel, ilyet pedig a megbízott kormány nem hozhat.

„A MiG-29-esek átadása egy katonai konfliktusban álló országnak a lapvető külpolitikai döntés – állítja Pellegrini. – Ilyen döntés meghozatalához szerintünk a leváltott kormánynak nincs jogköre.”

A párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordul. Pellegriniék egyébként támogatták volna a gépek átadását, azonban csak azt tartották volna megfelelő eljárásnak, ha a köztársasági elnök leváltja a Heger-kormányt, és új kabinetet nevez ki. Ez 30 napig teljes jogkörrel dolgozhatott volna, így a MiG-ekről is dönthetett volna.

A Szövetség megosztott

Nem egységes a kormány döntésének megítélésében a Szövetség. Forró Krisztián pártelnök, a párt konzervatív platformjának a képviselője ugyan nem ítélte el teljesen, de bejegyzésében azzal érvel, hogy a lakosság nagy része elutasítja ezt, és egyben megkérdőjelezi a döntés értelmét és legitimitását is. „Szlovákiában az emberek 60%-a ellenzi, hogy Szlovákia vadászgépeket küldjön Ukrajnának. Szlovákia történelmileg legnépszerűtlenebb, és a parlament által bizalmát veszített kormánya mégis egyhangúlag határozott ilyen érzékeny kérdésben. Milyen legitimitása van ennek a döntésnek?” – tette fel a kérdést Forró.

Rigó Konrád, a párt Híd Platformjának elnöke viszont támogatja a kormánydöntést.

„Lengyel barátainkkal együtt mi is jól döntöttünk. A Kijevbe küldött vadászgépek nem orosz gyerekeket fognak megölni, hanem ukrajnai kisgyerekeket fognak megvédeni” – állítja Rigó.

- lpj -