Vegyesen értékelik a belügyminiszter lemondását a lapok

Vegyes véleményeket fogalmaztak meg a keddi lapok Tomás Drucker belügyminiszter előző napi lemondásáról, egyesek jó lépésnek, mások feladásnak, abszurdumnak vagy gyávaságnak értékelték a döntését. 

Vegyesen értékelik a belügyminiszter lemondását a lapok
Fotó: TASR/Pavol Zachar

Tomáš Drucker a belügyminiszteri posztról történt távozásával a legjobbat tette, amit tehetett, de nem lesz könnyű olyan embert találni a helyére, aki elvállalja a tárca vezetését - vélekedett a pozsonyi Hospodárské Noviny (HN) gazdasági-közéleti lap keddi cikkében megszólított politológus, Tomáš Koziak. Hozzátette: válságmenedzsert kell majd találni Drucker helyére, aki a kormányátalakításkor először nem is akarta elfogadni a felkínált belügyi tárca vezetését. Úgy fogalmazott, hogy Drucker "malomkövek közé szorult", mert egyidejűleg kellett volna megfelelnie pártjának, a Robert Fico vezette Smer a tárca vezetéséről alkotott elképzeléseinek és a közvélemény egy része elvárásainak is. 

Drucker a közvélemény megnyugtatását tartotta a feladatának, de elismerte, hogy erre nem képes - írta a belügyminiszter távozásáról "Bedobott törülköző" című cikkében a Pravda, amely szerint elképzelhető, hogy Drucker nem csak a tárca éléről, hanem a politikából is távozni fog. A baloldali pozsonyi lap által megszólaltatott egyik elemző úgy vélekedett: Drucker egyszerűen elébe ment annak, hogy belátható időn belül valószínűleg az ő lemondását kezdték volna követelni.

Az év legabszurdabb politikai történésének nevezte Drucker lemondását a Sme, amely szerint a miniszter távozása egy újabb szög a legerősebb kormánypárt koporsójába. A lap egy másik cikkében gyávának, szemtelennek és veszélyesnek minősíti Drucker lemondását, amellyel a miniszter a cikk írója szerint kinevette azokat, akik még hittek abban, hogy az új összetételű kormány mégiscsak hoz majd új politikai kultúrát magával.

(MTI)