Vegyszeres szennyeződés - Tartálykocsi biztosítja az ivóvizet három csallóközi településen

2017. december 17. - 13:18 | Régió

Péntek óta a Nyugat-szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi üzeme tartálykocsival biztosítja az ivóvízellátást három csallóközi településen.

Vegyszeres szennyeződés - Tartálykocsi biztosítja az ivóvizet három csallóközi településen
Vízosztás Csallóköznádasdon (Fotók: Paraméter)

Mivel Bakán, Csallóköznádasdon és Dercsikán az ivóvíz permetanyaggal szennyeződött, a vezetékes víz és a kútvíz is fogyasztásra alkalmatlanná vált.

Az illetékes szervek még pénteken felhívták a lakosok figyelmét arra, hogy se a vezetékes vizet, se a kútvizet ne igyák, mert a szennyeződés miatt csupán tisztálkodásra és öntözésre alkalmas.

A vízművek tartálykocsija azóta ezekben az időpontokban áll rendelkezésre a falvak lakosai számára:

Dercsika: 8:00-9:30, 14:00-15:00

Csallóköznádasd: 10:00-11:30, 15:00-16:00

Baka: 12:00-13:30, 17:00-18:00

A három községben szombaton összesen 16 köbméter víz fogyott el (egy átalgos háztartás durván 5-6 köbméter vizet fogyaszt havonta), majd vasárnapra csökkent a kereslet – a hét utolsó napjának délelőttjén már csak 500 liter víz fogyott a kocsiból.

A közös víztorony, amely Bakát, Csallóköznádasdot és Dercsikát látja el

Az emberek jellemzően főzésre, fogyasztásra, vagy háziállatok számára vitték a vizet.

A hivatalos tájékoztatás értelmében a probléma megoldása jövő hétre várható, miután elhelyeznek egy szűrőberendezést a három csallóközi falu közös víztornyánál. Az ígéretek szerint hétfőtől már mindhárom településen egész nap jelen lesz egy-egy tartálykocsi, amely biztosítja a lakosok számára a tiszta ivóvizet.

(para)