A végzős magyar alapiskolások egyharmada magyar iskola nélkül maradhat a Híd szerint

2020. június 15. - 18:11 | Belföld

Mintegy 1400 végzős magyar alapiskolás maradhat magyar középiskola nélkül a Híd információi szerint, ekkora ugyanis a túljelentkezés a gimnáziumokba és a szakközépiskolákba. Bukovszky László (Híd) kisebbségi ügyi kormánybiztos kedden találkozik az oktatási miniszterrel ez ügyben.

A végzős magyar alapiskolások egyharmada magyar iskola nélkül maradhat a Híd szerint
Fotó: Paraméter

„A nemzetiségi oktatás középiskolai fokon sem kiváltság, hanem alapvető jog.

A szlovák gyereket, ha nem veszik fel az egyik szakiskolába, akkor választ egy másikat. Magyar szakközépből viszont sokszor nincs másik, nemcsak a környéken, hanem az országban sem.

Így ha helyszűke miatt nem tudják felvenni, akkor mehet szlovák suliba, ami nem jó megoldás” – mondta Sólymos László pártelnök.

A párt szerint a gimnáziumokba 440 fővel jelentkeztek többen, mint a rendelkezésre álló 644 hely, szakközépiskolákba pedig csaknem 1000 tanulóval van több jelentkező a megszabott 1742 helynél. Adataik alapján 1084 magyar tanuló jelentkezett a gimnáziumokban meghirdetett 644 helyre, illetve 2708 tanuló a szakközépiskolák magyar osztályaiban meghirdetett 1742 helyre.

„Nem maradhat több mint 1400 diák magyar középiskolai oktatás nélkül! Eddig azzal küzdöttünk, hogy csökken a diákok száma.

Most az államnak arra kell megoldást találni a megyékkel közösen, hogy aki magyar tanítási nyelvű iskolában szeretné folytatni a tanulmányait az meg is tehesse.

A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája ratifikálásával Szlovákia a magyar nyelv esetében vállalta, hogy elérhetővé teszi a középiskolai oktatást. Így ezt biztosítania is kell” – tette hozzá Prékop Mária, a párt oktatási szakértője. Azt a párt elismeri, hogy a középiskolai helyek számának meghatározása megyei hatáskör, de úgy vélik, hogy jelen helyzetben a minisztériumnak is lépnie kell.

A párt képviselői, Rigó Konrád, az elnökség tagja és Prékop Mária, a párt oktatási szakértője hétfőn tárgyaltak Bukovszky László kormánybiztossal a nemzetiségi oktatásügy problémáiról. A Híd szerint az elmúlt kormányzási időszakban a nemzetiségi oktatás területén is jelentős előrelépések történtek. „Fontos, hogy az oktatásügy ezen területét folytonosság jellemezze, ezért értékeljük, hogy Branislav Gröhling miniszter jóváhagyta a Prékop Mária vezetése alatt kidolgozott specifikus tantárgyakra vonatkozó állami pedagógiai programot” – áll a párt tájékoztatójában.

A magyar középiskolai helyek számáról megkérdeztük az oktatásügyi minisztériumot is, amint érkezik válasz, frissítjük a cikkünket.

- lpj -