Velencei Filmfesztivál - Catherine Deneuve Arany Oroszlán-életműdíjat kap

2022. június 1. - 17:12 | Kultúra

Arany Oroszlán-életműdíjjal ismerik el Catherine Deneuve francia színésznő pályafutását az augusztus végén kezdődő Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Velencei Filmfesztivál - Catherine Deneuve Arany Oroszlán-életműdíjat kap
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Színészi karrierje alatt Deneuve Európa legjelentősebb rendezőivel dolgozott, köztük Luis Bunuellel, Francois Truffaut-val, Manoel De Oliveirával, Roman Polanskival és Lars von Trierrel - emlékeztetett rá a Variety.com cikke.

Deneuve-nek a Velencei Filmfesztivállal való kapcsolata is hosszú időre nyúlik vissza. 1967-ben már a Lidón szerepelt Bunuel A nap szépe című filmjében, amelyben egy párizsi nagypolgár feleségét játszotta, aki egy bordélyban vállal munkát az erotikus felszabadulásra vágyva. A film elnyerte az Arany Oroszlán-díjat. Deneuve évtizedekkel később, Nicole Garcia A Vendome tér asszonya című (1998) filmjének főszerepéért kapott díjat Velencében, 2006-ban pedig ő volt a fesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke.

"Nagy öröm, hogy ezt a rangos díjat a Velencei Filmfesztiválon vehetem át, amelyet szeretek és azóta ismerek, mióta Luis Bunuel A nap szépe című filmje megkapta az Arany Oroszlánt"

- fogalmazott a 78 éves színész a fesztivál által kiadott közleményben.

Alberto Barbera a filmfesztivál művészeti igazgatója a közleményben Deneuve színészi érdemeit emelte ki, s mint hozzátette: tehetségével és rendkívüli, kifinomult szépségével "a francia filmművészet arcává, időtlen dívává, a mozivászon igazi ikonjává vált".

A 79. Velencei Filmfesztivált augusztus 31. és szeptember 10. között rendezik meg.

(MTI)