A véletlenszerű ellenőrzések mellett más változás is lesz a határokon hétfőtől

2021. szeptember 18. - 09:08 | Belföld

Szeptember 20-tól, hétfőtől változik a határrezsim, kevésbé szigorúbb ellenőrzésekre számíthatunk, és már csak rendőrök fogják az áthaladókat ellenőrizni.

A véletlenszerű ellenőrzések mellett más változás is lesz a határokon hétfőtől
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A csütörtöki kormányülésen jóváhagyták a zöld fázisba, azaz az első figyelmeztetési fokozatba való átlépést, ami azt jelenti, hogy hétfőtől várhatóan véletlenszerű ellenőrzések lesznek a határokon.

További változás, hogy hétfőtől már csak rendőrök fognak ellenőrizni a határátkelőkön, katonákkal már minden bizonnyal nem találkozunk majd.

Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője, Denisa Bárdyová azonban figyelmeztet, a csökkentett intenzitású ellenőrzések ellenére is mindenkinek be kell tartania a rá vonatkozó karanténkötelezettségeket a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) aktuális rendelete szerint.

„Az ellenőrzések során a rendőrök továbbra is ellenőrizni fogják a regisztrációt az e-hranica oldalán, valamint azt, hogy az illető teljesíti-e a feltételeket ahhoz, hogy kivétel vonatkozzon rá” – tette hozzá a szóvivő.

A határellenőrzések intenzitásának csökkentése által felszabadult személyi kapacitást a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzésére fogják felhasználni – elsősorban a vörös és a bordó besorolású járásokban, ahol a legrosszabb a járványhelyzet.


(TASR)