Velič azt mondja, a Za ľudí arra összpontosít, hogy egységes maradjon a koalíció

2022. augusztus 12. - 18:50 | Belföld

A Za ľudí arra összpontosít, hogy egységes maradjon a koalíció és megoldást találjon a válságra – jelentette ki a párt részéről Viera Leščáková és Dušan Velič a pénteki koalíciós tárgyalást követően. Velič azt mondta, mindegyik kormánypárt igyekszik olyan körülményeket kialakítani az Sas számára, hogy ne lépjen ki és megmaradjon a négyes koalíció.

Velič azt mondja, a Za ľudí arra összpontosít, hogy egységes maradjon a koalíció
TASR-felvétel

„A Za ľudí arra fog összpontosítani, hogy egységes maradjon a koalíció és megoldást találjon. Ha az egyik fél olyan feltételeket támaszt, amelyek politikailag alighanem teljesíthetetlenek, akkor az számunkra kilépési, menekülési stratégiának tűnik, amit nem értek” – jegyezte meg Velič. A legfontosabbnak azt tartja, hogy folytassák a megbeszéléseket, mert a politika mindig a kompromisszumokról szól, és erre most a gazdasági helyzet miatt is szükség van.

Leščáková pozitívan értékelte, hogy az SaS részt vett a találkozón, és hogy a jövő héten folytatják. „Ha egyszer vállalom a kormányzás felelősségét, akkor úgy vélem, azt négy évig kell viselni, nem pedig azt mondani, amikor romlik a helyzet, hogy itt a legalkalmasabb idő a gazdasági miniszter megfutamodására, ráadásul a gazdasági minisztérium lesz most a legfontosabb, amelynek az energiaválságot kell kezelnie” – jelentette ki Leščáková.

Igor Matovič (OĽaNO) posztján maradásával kapcsolatban Velič azt mondta, a Za ľudínak nem feladata más pártok jelöltjeinek káderezése. Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a pártjának is gondjai vannak-e Matovičcsal, illetve szerintük jól végzi-e a munkáját. Velič a koalíciós erőviszonyokra és Matovič vezető pozíciójára hivatkozott.

Leščáková hozzátette, az OĽaNO álláspontja világos, a Za ľudí pedig nem részese az SaS és az OĽaNO konfliktusának, és legfeljebb összességében értékelheti a pénzügyminisztérium tevékenységét. Ha az eredmények és a tények alapján kellene válaszolnia arra, hogy Matovič pénzügyminiszter maradjon-e, akkor igennel felelne. Leščáková itt például a Marcel Klimek pénzügyi államtitkár által múlt héten ismertetett számokra hivatkozott.

TASR