Věra Jourová EU-alelnök szerint a magyar kormány konzultációs kérdése fake news, nem igaz!

2020. június 10. - 15:59 | Külföld

A koronavírus-járvány miatti válság rávilágított arra, hogy a szabad és független média, amely megbízható, ellenőrzött információkat szolgáltat, hozzájárul az életek megmentéséhez és a hamis információk terjesztésének visszaszorításához, ezért az Európai Unió fokozza a független média és újságírók politikai és gyakorlati támogatását - közölte az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerdán.

Věra Jourová EU-alelnök szerint a magyar kormány konzultációs kérdése fake news, nem igaz!
Fotó: TASR

Věra Jourová a koronavírussal kapcsolatos álhírekről készített bizottsági jelentés bemutatásakor elmondta, a brüsszeli testület felszólítja az EU-tagállamokat: fordítsanak fokozott figyelmet arra, hogy az újságírók biztonságban végezhessék munkájukat.

Beszélt arról is, hogy külföldi szereplők és egyes unión kívüli országok, különösen Oroszország és Kína célzott befolyásolási műveletekbe és félretájékoztatási kampányokba kezdett az unióban és világszerte a koronavírussal összefüggésben.

"A külföldi befolyás és a dezinformáció hatékonyabb kezelése érdekében tovább kell fokozni a tagországok közötti és a nemzetközi együttműködést" - fogalmazott a cseh biztos.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy az uniós bizottság az EU külső határainak "fokozatos és részleges" újbóli megnyitását július 1-jétől javasolja.

Fake news, nem igazn a magyar kormány kérdése?

Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének az Euronews tudósítója tette fel a kérdést szerdai – egyébként a dezinformációról szóló – sajtótájékoztatóján: igaz-e, amit a magyar kormány állít. Jourová úgy felelt, hogy bár még nem látta a szöveget, ha tényleg az van benne, akkor az fake news, nem igaz.

A nemzeti konzultáció egyik kérdésében a magyar kormány azt állítja, hogy „Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit.”

mti/hvg.hu