"Véradással nemcsak másokon segíthetünk, hanem a saját egészségünket is óvhatjuk"

2021. október 18. - 14:16 | Régió

A Szlovák Vöröskereszt királyfiakarcsai szervezete mobilis véradást rendezett a hétvégén a községben.

"Véradással nemcsak másokon segíthetünk, hanem a saját egészségünket is óvhatjuk"
Fotók: A Szlovák Vöröskereszt királyfiakarcsai helyi szervezete

A Vöröskereszt királyfiakarcsai szervezetének célja az volt, hogy hagyományt teremtsen, ez volt ugyanis az első alkalom, hogy mobil véradást rendeztek a helyi kultúrházban.

"Eredetileg már tavaly szerettük volna megrendezni a véradást, de sajnos a pandémia közbeszólt. Idén azonban a vártnál sokkal több önkéntes véradó jelentkezett. Szám szerint 42-en, akiknek őszinte hálával tartozunk. Bízunk benne, hogy ez a szám évről évre csak magasabb lesz" – árulta el Lukács Mária.

A Szlovák Vöröskereszt királyfiakarcsai szervezetének tagja kiemelte, legalább az évente egyszeri véradással 88 százalékkal csökkenthető a szívroham kockázata, a véradás ugyanis ellenőrzés alatt tartja a vér vastartalmát, ami az egyik alapvető összetevő a test megfelelő működéséhez.

"Ismert, hogy vashiány esetén vérszegénység alakulhat ki. Azonban a vas túlzott felhalmozódása oxidatív károsodást okozhat, ami szívrohamhoz vezethet. Aki rendszeresen ad vért, annál a vérregeneráció gyorsabban megy végbe. S még nem is említettük az ingyenes egészségügyi ellenőrzést, ami pedig egy hasznos velejárója a véradásnak.

Az adományozót ugyanis a véradás előtt teljesen ingyenesen kivizsgálják, megállapítják, hogy alkalmas-e a vére és a szervezete arra, hogy vért adjon. Mindez elősegítheti az egyes betegségek diagnosztizálását, mielőtt azok még komolyabb tüneteket produkálnának" – folytatta.

Nem beszélve arról, hogy a véradás hatással van a mentális egészségünkre is, hiszen a tudat, hogy segítettünk valaki életét megmenteni, és ezzel kicsit jobbá tettük a világot, óriási örömmel tölthet el.

A pandémia a véradásra is hatással volt, a szervezők ügyeltek rá, hogy minden véradó fertőtlenítse a kezét, korlátozták a helyiségben tartózkodók számát, gyakoribb felületfertőtlenítést biztosítottak, valamint igény szerint szájmaszkot is osztottak.

"Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a járvány ideje alatt is szükség van a vérkészítményekre, elsősorban a sürgősségi eljárásokhoz különösen a gyermekgyógyászat, a szülészet, szívsebészet, hematológia, onkológia, transzplantáció területén.

A véradás egy olyan fontos és nemes cselekedet, amely nem szüntethető meg az olyan pandémiás időszakban sem, mint ez a jelenlegi. Ezúton szeretnénk megköszönni a segítségüket és buzdítani továbbra is a véradókat és a leendő véradóinkat a véradásra. Továbbá köszönetünket szeretnénk kifejezni a dunaszerdahelyi kórház hematológiai és transzfúziós osztály dolgozóinak, akik nem csak kedvességükkel, de professzionális tudásukkal is gazdagították a rendezvényünket, valamit az Általános Egészségügyi Biztosító dolgozóinak, akik készséges szakmai tanácsadást nyújtottak a jelenlévőknek" – zárta Lukács Mária.


(fl)