Vércsék, ölyvek, baglyok - A gazdák legjobb barátai a Csallóközben is

2016. március 31. - 14:43 | Régió

Immár több mint egy évszázada április elsején tartják a Madarak Világnapját, akkor, amikor a legtöbb költöző madár érkezik régiónkba.

Vércsék, ölyvek, baglyok - A gazdák legjobb barátai a Csallóközben is
Réti fülesbagoly (Fotók: RPS)

Manapság egyre több ember tudatosítja a madarak jelentőségét a telektulajdonosok, a vadászok, az önkormányzatok és a mezőgazdászok is kezdenek rájönni, hogy a ragadozó madarak jelenléte rendkívül hasznos - áll a Szlovákiai Ragadozómadár-védő Egyesület (RPS) közleményében.

Erdei fülesbagoly

"Örülünk, hogy a talajt károsító vegyszerek helyett már sok helyen inkább környezetkímélő módon kezelik a termőföldet, így is elősegítve a nálunk fészkelő fajok sokszínűségét. Számos helyen, Nagyszombatban, Nyitrán, Érsekújvárban, és Dunaszerdahelyen is vannak olyan felelősségteljes gazdák, akik "biológiai védelemre" is használják a ragadozó madarakat"- áll az RPS közleményében.

Ilyen egyszerű lesről őrzik a madarak a termést

"Az egyesületünk segít az ilyen gazdáknak madáretetőket készíteni, több helyen pedig lest építünk a madarak számára, ahol pihenni tudnak, és onnan figyelik a prédákat, így őrizve a termést. Vannak olyan szövetkezeti épületek, ahol rágcsálókra "specializálódott" vörös vércsék, egerészölyvek, réti és erdei fülesbaglyok fészkelnek, ezzel is segítve a mezőgazdászok nagy ellenségei, az egerek és a pockok elleni harcot. Ezek a madarak annyi rágcsálót képesek elkapni, hogy évente máséfl tonna termést menthetnek meg"

- közölte a Paraméterrel az RPS szóvivője.

Egerészölyv

Lucia Deutschová azzal is eldicsekedett, hogy már öt nagy vadászszervezetnél is el tudták érni, hogy ne lőjék ki a varjúféléket. A szarkák és a hollók ugyanis nagy szerepet játszanak a ragadozó madarak fészeképítésében, mivel a ragadozók és a baglyok sem raknak saját fészket. Így a többi faj fészkeire, vagy a kihelyezett fészkekre vannak "rászorulva".

(para)