Vérengzés az USA-ban, legalább 14 halott

2015. december 2. - 21:31 | Külföld

Legkevesebb 14 halottja és legalább ugyanennyi sebesültje van annak a támadásnak, amelyet feltehetően három, katonai ruhát, talán repeszálló mellényt viselő elkövető hajtott végre szerdán a kaliforniai San Bernardinóban.

Vérengzés az USA-ban, legalább 14 halott
Fotó: KNBC

A rendőrség a gyanúsítottak után indított hajszájához csatlakoztak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), valamint az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodájának (ATF) ügynökei is.

A lövöldözés egy fejlődési zavarokkal küszködő pácienseket kezelő szociális intézményhez, az Inland Regional Centerhez tartozó konferenciaközpontban történt, amelyet sajtójelentések szerint valószínűleg az amerikai egészségügyi minisztérium bérelt ki. Szemtanúk szerint a karabélyokkal felfegyverzett támadók egy sötét terepjárón hagyták el a helyszínt.

Egyes beszámolók szerint a rajtaütés során robbanások is hallatszottak. Tűzszerészek a támadást követően robottal robbantottak fel egy gyanús csomagot.

A médiában megszólaltatott egyes biztonsági szakértők szerint az, hogy egy összehangolt, több elkövető által végrehajtott támadásról van szó, utalhat arra, hogy egy kormányellenes milícia a felelős.

Hivatalosan nem erősítették meg, hogy terrortámadás történt volna.

Az incidensről Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó tájékoztatta Barack Obama elnököt.

A 212 ezres San Bernardino mintegy 100 kilométerre keletre fekszik Los Angelestől. A város 2012-ben csődöt jelentett.

(MTI)