Véres tragédia Gútán - Csallóközi lenyomatok LXXI.

2020. január 18. - 20:32 | Kultúra

Balázs Ferenc 21 éves legény 1926-ban agyonütötte édesapját. A törvényszék nagyon enyhe büntetést szabott rá, hiszen nevezett két esztendővel később a gútai országos vásár idején már odahaza tartózkodott. De közben is történt egy s más a községben. A család idősebb fiát, Balázs Pált úgy elverték Búcsú Antal és társai, hogy a komáromi kórházban belehalt sérüléseibe. Mindekkor Balázs Ferenc még a büntetését töltötte, de nyíltan azt mondta: mindazokat, kik bátyját halálra verték, megöli.

Véres tragédia Gútán - Csallóközi lenyomatok LXXI.

Búcsú Antalt óvadék ellenében szabadlábra engedték a vizsgálati fogságból. Balázs Ferenc apagyilkos pedig feltételes szabadságot kapott. 1928. szeptember 10-én a gútai országos vásárban a két fiatalember összetalálkozott. Szóváltás után Balázs Ferenc Búcsú Antal gazdálkodót úgy szíven szúrta, hogy utóbbi néhány lépést megtéve összeesett és nyomban meghalt. A gyilkost beszállították Komáromba. Minderről a Csallóközi Hírlap 1928. szeptember 23-i száma tudósít.

Egy másik gútai fiatalember pedig felakasztotta magát. Átmeneti lakhelyén, Pozsonyban, a Szárazvám 21. szám alatti bérlakásán az ablakrámán lógva találtak rá. Izsák József magántanító 37 éves volt. A krónikák így rögzítették az esetet: „...egy özvegyasszonynál lakott hosszabb idő óta hónapos lakásban. A zsidó ünnepeket a templomban töltötte és vasárnap este rendes szokás szerint kilenc órakor tért haza. Mielőtt bement a szobájába, néhány percig elbeszélgetett háziassszonyával, aki nem vett semmi olyat észre a viselkedésén, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy öngyilkossági gondolatokkal foglalkozik. Éppen ellenkezőleg, meglehetősen jókedvű volt, mert amikor szobájába bement, mindenféle nótákat dalolt. Reggel fél nyolc órakor a háziassszony bevitte a reggelit Izsák József szobájába. Megdöbbentő látvány tárult a szeme elé, lakóját egy vastag zsinegen lógva találta az ablakrámán. A háziassszony nyomban értesítette a rendőrséget az esetről. A helyszínen kiszált rendőrorvos megállapította, hogy a magántanító már halott, és az öngyilkosságot az éjszaka folyamán követhette el.”

A tragédia okáról mit sem tudhatott meg az olvasó. Az albérlő asztalán azonban találtak két levelet, amelyek az öngyilkos Gútán élő hozzátartozóinak voltak címezve. Mindkettő le volt ragasztva.

Lelkes Vince