Verhetetlen a Villa Rosa, a legjobbak között az Amade Chateau

A Gurmán gasztrokalauz vasárnap este átadta a legjobb szlovákiai éttermeknek járó Gurmán Awards díjakat. A pozsonyi Radisson Blu Carlton hotelben tartott díjkiosztón sikert sikerre halmoztak a csallóközi éttermek.

Verhetetlen a Villa Rosa, a legjobbak között az Amade Chateau
Büszkén mutatja bezsebelt díjait a csallóközi különítmény: (jobbról) Kovács Pál, az Amade Chateau menedzsere, Agáta Farkašová, az ötcsillagos szálloda igazgatója, Bindics Imre, a Villa Rosa és az Amade Chateau főszakácsa, és Bugár Árpád, a Villa Rosa menedzsere (Fotók: Paraméter)

A dunaszerdahelyi Villa Rosa elnyerte az ország legjobb tematikus éttermének járó díjat, így úgy néz ki letaszíthatatlan a trónról: Bindics Imre főszakács 2015 és 2016 után idén immár zsinórban harmadszor vehette át ezt a megtisztelő elismerést.

Friss és hazai

A tematikus éttermek kategóriájában például ázsiai- vagy boréttermek is indulnak, a Villa Rosa konyhája pedig a Csallóközben fellelhető alapanyagokra támaszkodik, és az étterem mindig az aktuális szezonhoz alkalmazkodva állítja össze étlapját.

"Sikerült három egymást követő évben elvinni az első helyezettnek járó díjat, ez bizonyítja, hogy mennyi munkát fektettünk a Villa Rosába. Az a filozófiánk, hogy a regionalitás és a szezonalitás jelenjen meg az étlapunkon. Ez a díj egy egész csapat kitartó munkájának köszönhető, mindannyian azon dolgozunk, hogy az étterem évről évre jobb és jobb legyen"

- nyilatkozta a Paraméternek Bindics Imre főszakács, aki nem mellesleg a legjobb szlovákiai séfek TOP 20-as ranglistáján a hetedik helyet foglalja el a Gurmán értékelése alapján.

"Külön köszönet jár a Villa Rosa tulajdonosának is, aki teret ad nekünk, és így kamatoztathatjuk a tudásunkat, amit folyamatosan fejleszteni tudunk. Az pedig, hogy az Amade Chateau is a legjobbak közé tartozik, bizonyítja, hogy jó úton járunk, és van értelme a munkánknak" - teszi hozzá  Bindics, aki nemcsak a Villa Rosa, hanem egyben az Amade Chateau séfje is.

A legjobbak között a nyékvárkonyi hotel

A Villa Rosa és az Amade Chateau konyhája a tavalyi esztendőhöz hasonlóan ismét elvitte az Arany Villa díjat is, amelyet évről évre kiosztanak, és csak a legjobb szlovákiai éttermek kapják - és tarthatják - meg. Az említett két csallóközi konyhán kívül ebbe az "elitbe" csupán 11 másik étterem tartozik.

"Nagyon örülök, hogy az Arany Villát sikerült megtartani, ez is nagy siker" - nyilatkozta a díjátadón Agáta Farkašová, a szállóda igazgatója. Az Arany Villán kívül a Gurmán étteremkritikusai idén az Amade Chateau-t az ország harmadik legjobb hoteléttermének választották.

Az ötcsillagos csallóközi szálloda idén nem csak a Gurmán gasztrokalauz elismerését nyerte el, a TREND magazin kritikusai 2017 legjobb hoteljének választották az Amade Chateau-t.

Farkašová így értékelte a sikert:

"Egy rendkívül kreatív séf, és egy nagyon ügyes csapat dolgozik a konyhánkban, követjük a trendeket, és erősen ragaszkodunk ahhoz a filozófiánkhoz, hogy helyi és friss alapanyagokból főzzünk."

A legjobb szállodai étterem kategóriában egyébként a pozsonyi Hotel Matyšák borétterme lett az első, a prémium kategóriában a pozsonyi FOU ZOO ázsiai étterem győzedelmeskedett, a legjobb séfnek járó díjat pedig Lukáš Hesko (FACH étterem - Pozsony) vihette haza.

A Gurmán Awards díjait a Gurmán na Slovensku elnevezésű rangos étteremkalauz osztja ki minden évben. Az éttermeket a Szlovák Szakács- és Cukrász Szövetség, a Szlovákiai Somelier Egyesület, a Szlovákiai Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, valamint a Gurmán gasztrokitikusai jelölik a a díjakra.

A verseny résztvevőit inkognitóban tesztelik az étteremkritikusok, majd szigorú pontrendszer szerint értékelik az éttermeket - így kerülnek ki az egyes kategóriák győztesei.

(db)