Vérhiánnyal küzd a lévai kórház

2021. október 22. - 17:04 | Régió

A lévai Agel kórházban jelenleg minden vércsoportból hiány van.

Vérhiánnyal küzd a lévai kórház
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

"Arra kérünk mindenkit, akiknek számít mások egészsége és élete, hogy jöjjön el, és adjon vért"

- fogalmazott Jozef Varga, a hematológiai és vértranszfúziós osztály főorvosa. Véradásra keddenként, 7:00 és 11:00 között van lehetőség. Véradó lehet minden egészséges, 18 évnél idősebb és 60 évnél fiatalabb felnőtt.

Varga felhívta a figyelmet, hogy vért csak az adhat, aki a véradás előtti 72 órában nem vett részt fogorvosi kezelésen, a véradás előtti egy hónapban nem szedett semmilyen antibiotikumot, nem HIV-fertőzött, és nem szenved véralvadási rendellenességben. Az új koronavírus ellen be nem oltott betegektől nem kérnek negatív tesztet, de nem adhatnak vért, ha akut légúti megbetegedés tüneteit mutatják. Az mRNA vakcina második adagjának beadását követően el kell telnie legalább 14 napnak, csak ezután adható vér. Az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinák esetében az első adag beadása után 28 nappal lehet leghamarabb vért adni.

A véradás folyamata körülbelül egy órát vesz igénybe, a különféle vizsgálatokkal és a véradás utáni pihenéssel együtt. Maga a véradás általában körülbelül tíz percig tart, a donor hidratáltsági szintjétől függően.

TASR