Vérhiány a komáromi kórházban – véradók segítségét kérik

2021. március 23. - 16:02 | Régió

Vérhiány van a komáromi kórházban. Az intézmény arra kéri a véradókat, hogy aki teheti, adjon vért. Szigorú intézkedések és a biztonsági előírások maradéktalan betartása mellett a járvány idején is lehet vért adni. A kórház tájékoztatása szerint általános hiány van, de legfőképpen a 0 és A vércsoportokra van szükség.

Vérhiány a komáromi kórházban – véradók segítségét kérik
Fotó: Komáromi kórház

Az elmúlt hetekben megnőtt a vér iránti igény a kórházban. Radi Enikő, a hematológiai és transzfuziológiai osztály főorvosa szerint elsősorban a belgyógyászaton, sebészeten, nőgyógyászaton és onkológián jellemző a hiány. „Minden vércsoport hiányzik, főleg a 0 és az A. A véradás lehetséges minden hétköznap 7:30 és 11:00 között, kivéve kedden. A járványügyi helyzetre való tekintettel telefonon kell bejelentkezni“ – mondta a doktornő.

Kevés van a vérből annak ellenére, hogy a kórház Valentin-napon és március közepén is szervezett különleges, véradásra buzdító akciókat. Valentin-napon 208 véradót fogadtak, ezekből 26 személy – 11 nő és 15 férfi – első alkalommal adott vért. Az állandó véradók többsége egyébként férfi.

„Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy betegeink ne érezzék meg a hiányt. Rendszeres véradóinkkal folyamatosan kapcsolatban vagyunk, és értesítjük őket, viszont szeretnénk, ha a nyilvánosság is felfigyelne a problémára, és segítene orvosolni azt“ – tette hozzá Radi Enikő.

A főorvos arra is rámutatott, hogy a járvány miatt az adományozott vért 14 napig karanténban tartják és csak azután használják fel. Persze csak abban az esetben ha a két hét alatt nem jelentkezik a véradó, hogy megbetegedett, vagy covid-tesztje pozitív lett.


(ha)