Veronika Remišová ellentétben Erik Tomášsal nem kérdőjelezi meg az antigén tesztek alkalmasságát

2020. november 8. - 15:53 | Belföld

A beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs miniszterelnök-helyettes, Veronika Remišová (Za ľudí) nem kérdőjelezi meg az antigén tesztek COVID-19 országos tesztelésre való alkalmasságát. Erik Tomáš (független), a Nemzeti Tanács tagja, viszont épp az ellenkezőjét gondolja, ő nem tartja helyes lépésnek az antigén tesztek ilyen típusú felhasználását. Erről az RTVS O 5 minút 12 című vasárnapi vitaműsorában beszéltek.

Veronika Remišová ellentétben Erik Tomášsal nem kérdőjelezi meg az antigén tesztek alkalmasságát
TASR

A miniszterelnök-helyettes szerint Szlovákiának az országos tesztelésnek köszönhetően sikerült megtörnie a cseh görbét, valamint az intézkedések és az állampolgárok fegyelemre való felszólítása is fontos lépés volt. Szavai szerint, az országos tesztelés első fordulójában 35 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik enélkül tovább terjesztették volna a vírust.

Szerinte a szakemberek alátámasztják, hogy az antigén tesztek remekül kiszűrik az erősen fertőző személyeket. Megfleleő kihasználtságuk leginkább Árván és Čadca városában bizonyosodott be. Hangsúlyozta, hogy a fertőzés görbéje éppen a szűrés után kezdett el lefelé ívelni.

„Téves állítás, hogy rosszat tennénk a teszteléssel“

– mondta.

A jövőt a határokon, az egészségügyi intézményekben és az iskolákban végzett antigén tesztelésben látja.

Tomáš szerint az országos tesztelés megfelelő logisztikája a hadseregnek, a tűzoltóknak, a mentősöknek, a rendőröknek és a helyi önkormányzatoknak köszönhető. Az egész sikere szerinte egyelőre kérdéses, korainak tartja az értékelést. Az antigén tesztek országos tesztelésre való alkalmasságát szintén megkérdőjelezte. Rámutatott ugyanis az ilyen típusú vizsgálatok során felmerülő pontatlanságokra. Hozzátette, Liverpoolban például három különböző fajta teszttel szűrik ki a fertőzést.

(aktuality.sk)