Versenytárgyalást hirdettek a Pozsony–Komárom vasútvonal üzemeltetésére

2019. október 10. - 11:43 | Régió

A közlekedési minisztérium újabb vasútvonal üzemeltetésére hirdetett versenytárgyalást. A következő, liberalizációra kerülő szakasz a Pozsony – Dunaszerdahely – Komárom közötti útvonal, melynek üzemeltetésére a versenytárgyalást a vasúti közlekedésről szóló törvény értelmében a közlekedési tárca a minisztérium honlapján hirdette meg. 

Versenytárgyalást hirdettek a Pozsony–Komárom vasútvonal üzemeltetésére
Fotó: RegioJet

2020-ban jár le ugyanis a szerződése a magánkézben levő RegioJetnek – a Pozsony és Komárom közötti személyszállítást jelenleg ez a cég biztosítja. Az átlátható versenytárgyalás győztesével az elkövetkező 10 évre írják alá a szerződést, működését a vonalon pedig azután kezdheti, hogy az előző szerződés véget ér.

„Ez a második versenytárgyalás, amit meghirdettünk. Szeretnénk, ha az embereknek lehetőségük lenne választani, valamint érdekünkben áll a kapacitás és az utazás minőségének növelése is. Ez egy nagyon frekventált vasútvonal, ezért bízom benne, hogy a nyílt versenytárgyalás eredménye célkitűzéseinknek eleget tesz majd, az emberek pedig elégedettek lesznek “ – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

A közlekedési minisztérium egy évvel ezelőtt az EU Hivatalos Lapjában jelentette be szándékát a versenytárgyalás meghirdetéséről, a lehetséges jelentkezők ezért már jóval a versenykiírás előtt megkezdhették felkészülésüket. Az érdeklődőknek 2019. november 15-ig van lehetőségük jelentkezni a versenytárgyalásra.

A feltételek teljesítését a minisztériumban létrejövő független bizottság vizsgálja. Ezután a szállítók, akik jogilag, műszakilag és szakmailag is megfelelnek, megkapják a részletes pályázati háttérdokumentumokat. Ezekben szerepel majd a vonalon közlekedő vonatok száma, a menetrenddel kapcsolatos részletek és az anyagi feltételek is.

A Pozsony–Komárom vasútvonal üzemeltetését 2020. december 13-án kellene megkezdenie a szállítónak, ekkor jár le ugyanis a magánkézben lévő RegioJet szerződése.

A 95 kilométeres szakasz rendkívül frekventált és az utóbbi években egyre többen érdeklődnek az utazás iránt ezen a vonalon. Ez a főváros körüli lakóövezetek sűrűsödésével, valamint azzal függ össze, hogy a mindennapos iskolába illetve munkába utazás leggyorsabb és legkényelmesebb módja ezen a vonalon a vasúti közlekedés.

Szeptembertől új, emeletes vonatok is közlekednek a vonalon, ezek a legfrekventáltabb napszakokban szállítják az utasokat. Előnyük, hogy több férőhelyesek, ezáltal kényelmesebb utazást biztosítanak.

Aleš Ondrůj, a RegioJet szóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a vállalat a lehető leghamarabb megismerkedik a versenytárgyalás feltételeivel, és hamarosan megteszik ajánlatukat, amely biztosítja a sárga vonatok további közlekedését az érintett szakaszon.

A szóvivő beszámolt róla, hogy amióta a RegioJet biztosítja a közlekedést Komárom és Pozsony között, azóta megötszöröződött az utasok száma. A vonatok jelenleg 20 percenként járnak az érintett szakaszon, amely Szlovákiában a legforgalmasabb egyvágányos vasúti útvonalnak mondható.

„Minél gyorsabban át akarjuk tanulmányozni a feltételeket és olyan ajánlatot tenni, amely garantálja az utasforgalom további növekedését a szakaszon. Húszpercenként járnak erre a vonatok, csúcsidőben egyes járatokon 700 ember utazik” – jelentette ki Aleš Ondrůj, a RegioJet szóvivője.

Az első – vasút liberalizásával kapcsolatos – versenytárgyalást a tárca augusztus elején hirdette meg. A 21 kilométeres Zsolna–Rajec szakasz üzemeltetésére három szállító cég jelentkezett. Az elsődleges dokumentumok áttanulmányozása után a részvételi feltételeket két cég teljesítette. A közlekedési minisztérium rendelkezésükre bocsátotta azokat a versenyfeltételeket, melyek alapján a szállító cégek megtehetik konkrét ajánlatukat.

A versenytárgyalás célja, hogy a nyertes cég 2020 februárjában megkezdhesse a vasútvonal üzemeltetését. A közlekedési tárca bízik benne, hogy a tárgyalás nyertese felkelti az emberek érdeklődését a vasúti közlekedés iránt, és hogy a jövőben egyre többen fogják uticéljuk eléréséhez a vonatokat választani.


(p)