Vérükkel mentettek életeket Nagymegyeren

A Szlovák Vöröskereszt Nagymegyeri Szervezete véradást szervezett pénteken délelőtt a helyi tűzoltóállomás épületében.

Vérükkel mentettek életeket Nagymegyeren
Fotók: Cséfalvay Á. András

A véradók reggel nyolc órától folyamatosan érkeztek a tűzoltóállomásra, hogy vérüket adva segítsenek az arra rászorulóknak. A kérdőívek kitöltése és az orvosi vizsgálatok elvégzése után – amennyiben megfelelőek voltak az eredmények – már mehetett is az illető a nővérkékhez, akik levették a vért. 

A nagymegyeri tűzoltóállomáson már harmadik alkalommal szerveztek véradást. Ezúttal 48 véradó érkezett, közülük 11 először adott vért.

A Szlovák Vöröskereszt Nagymegyeri Szervezetének elnöke, Fülöp Piroska érdeklődésünkre elmondta, egyre több az új, fiatal véradó, ennek pedig nagyon örülnek. „Egyetlen véradással három ember életét lehet megmenteni. Emellett pedig abból a szempontból is előnyös, hogy az önkéntes a véradás előtt megtudja, egészséges-e a vére. Általában aki egyszer már adott vért, az eljön másodszor is, és sokan vannak akik rendszeresen járnak” – hangsúlyozta Fülöp Piroska.

A véradás alapvető feltétele, hogy az önkéntes betöltse a 18. életévét és súlya legyen legalább 50 kilogramm. „A véradás előtt elvégzik az alapkivizsgálást, és ha az orvosok mindent rendben találtak, leveszik a vért. Ezt még Pozsonyban alaposan átvizsgálják, és abban az esetben, ha bármilyen probléma merül fel, értesítik a véradót” – tette hozzá a nagymegyeri szervezet elnöke.


(fl)