Veszélyben az új füleki iparcsarnok projektje

2022. július 8. - 11:23 | Régió

Az ipartelep részleges revitalizációjának projektje, melynek keretében Fülek önkormányzata új csarnokot építene a hozzá tartozó infrastruktúrával, veszélybe került. Az építőiparban tapasztalt extrém áremelkedés miatt lehetséges, hogy az öt éves projekt az állam segítsége nélkül zátonyra fut.

Veszélyben az új füleki iparcsarnok projektje
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az új iparcsarnok és adminisztratív épület, parkoló és egyéb infrastruktúra tervével az önkormányzat öt évvel ezelőtt kezdett foglalkozni. Sikeres nemzetközi pályázatának köszönhetően kb. 2,2 millió euró támogatást szerzett az adott célra, további 2 milliót hosszú lejáratú befektetési hitelből biztosított, melynek törlesztése a kész épületek bérleti díjából lenne esedékes. „Ez volt a helyzet tavaly, amikor már a Covid miatti drágulás okán a 2017-ben becsült 2,2 milliós ár 4,1 millióra nőtt. Azóta kitört Ukrajnában a háború, jött az infláció és a vele járó áremelkedés az építőiparban. Mára az összeg meghaladja az 5 millió eurót“ – pontosított Agócs Attila polgármester.

Fülek emiatt kérte a Besztercebányai Megyei Önkormányzat együttműködését – képviselőtestületének a polgármester is tagja. A megyei parlament jóváhagyta a megyei önkormányzat befektetőként való részvételét a projektben. Ez 400 000 euró beruházást jelent, ezért a megye tulajdonrészt szerezne az adminisztratív épületben. „Ugyanakkor mindig hiányzik nagyjából fél millió euró. A Város kiaknázta a lehetőségeit, jobban nem adósodhat el. Ha nem kapunk további segítséget, az öt éves projekt, amely a régióban új munkahelyeket teremtett volna, megbukik. Akkor vissza kell adnunk az uniós támogatást, a hitelt és a megyei befektetést“ – egészítette ki mondandóját a polgármester.

Az új csarnokban 50-60 új munkahely kialakítására lett volna kilátás további fejlesztési lehetőséggel. „Megbecsülünk minden új befektetést, amely állásokat teremt. E megye lassan kihal, dicséret illet tehát mindenkit, aki munkalehetőséget kínál“ – nyilatkozta Ján Lunter, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat elnöke. Ondrej Lunter elnökhelyettes ehhez azt fűzte hozzá, hogy a tervezet nem csupán a munkanélküliséget csökkentené a megye déli részén, hanem a régió gazdasági fejlődését is serkentené. „Én is kérem tehát az illetékes tárcákat, vagyis az Regionális-fejlesztési és Informatizációs Minisztériumot és a Gazdasági Minisztériumot, foglalkozzanak az üggyel. Kérem, keressünk közös megoldást, ne hagyjunk egy ilyen, Dél-Szlovákia számára fontos beruházást zátonyra futni.“

A megyei és a városi önkormányzat megkereste mindkét minisztériumot és magát a kormányt is, támogassák anyagilag a projektet. Az iparcsarnok sorsáról végül az elkövetkező hetekben döntenek. Amennyiben nem kezdődik el az építkezés októberig, az önkormányzat leállítja a projektet.

(-)

Címkék: Fülek, iparcsarnok