Veszélyben a Szlovák Villamosművek működése az energetikai törvény miatt, állítja az igazgató

2022. szeptember 27. - 17:32 | Belföld

Az energiatörvény kormány által jóváhagyott módosítása, amely kiterjeszti az állam hatáskörét energetikai veszélyhelyzet idején, veszélyezteti a mohi atomerőmű negyedik blokkjának elkészültét, valamint a Szlovák Villamosművek normál működését. Ezt állítja a cég vezérigazgatója,  Branislav Strýček.

Veszélyben a Szlovák Villamosművek működése az energetikai törvény miatt, állítja az igazgató
Fotó: TASR - illusztráció

Az igazgató szerint a bizonytalan jogi környezet miatt ugyanis sem a bankok, sem a tulajdonosok nem akarják a már leegyezett 400 millió eurót hitelezni a cégnek.

Extrém esetben akár a cég csődjének a veszélye is fennáll – mutatott rá Strýček.

"Ha a törvényt elfogadják, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az energetikai szektorban bármilyen infrastrukturális projekt finanszírozása óriási problémát jelent majd, maga a Szlovák Villamosművek finanszírozása is biztosan problémás lesz" - folytatta.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a törvényjavaslat alapján az érvényes kereskedelmi szerződésektől függetlenül elveheti a terméket, és meghatározhatja azt is, hogy milyen áron adják. "Nincsenek meghatározott feltételek, amelyek mellett ilyen állapotot ki lehet hirdetni. Tehát abszolút jogbizonytalanságba kerülünk" - húzta alá Strýček.

A Villamosművek ezért levélben fordul az államfőhöz, a képviselőkhöz és az illetékes miniszterekhez, amelyben kérik őket a benyújtott jogszabály módosítására, illetve annak megvitatására az érintett szervezetekkel.

A gazdaságügyi minisztérium reakciójában leszögezte, a Szlovák Villamosművek anyagi problémái nincsenek összefüggésben az energiatörvény módosításával.


(TASR)