Veszélyben van 1,75 milliárd euró a helyreállítási tervből – a politikusok hazardírozása miatt lecsúszik Szlovákia az óriási pénzösszegről?

2023. március 28. - 15:54 | Belföld

Továbbra is veszélyben van 1,75 milliárd euró a helyreállítási tervből, ugyanis a politikusok kitartóan hazardíroznak a jelentős segélycsomaggal. A koalíció több tagja még nem jutott megállapodásra az elengedhetetlen törvényekkel kapcsolatban, és már az sem érvényes, hogy amit a kormány jóváhagy, az automatikusan a parlamenten is átmegy. Ehelyett a felek egymásra mutogatnak – írja a noviny.sk.

Veszélyben van 1,75 milliárd euró a helyreállítási tervből – a politikusok hazardírozása miatt lecsúszik Szlovákia az óriási pénzösszegről?
Fotó: TASR

Boris Kollár házelnök keményen elutasítja az OĽaNO bírálatát, miszerint a Sme rodina nem tartotta be a megállapodást a helyreállítási terv törvényeinek támogatásával kapcsolatban. „Mi ezt ugyanúgy felróhatnánk az OĽaNO-nak, hogy szintén megegyeztünk, és nem támogatták például a kormányzati törvényjavaslatokat, amiket Doležal miniszter terjesztett be. Ugyanúgy nem voltak támogatva. Tehát nem fogunk itt pingpongozni” – nyilatkozta Kollár.

„Ebben a miniszterelnöknek kell intézkednie, mert láthatjuk, hogy egyes törvényeket a Sme rodina nem támogat, másokat az SaS. Az OĽaNO megszavaz minden olyan törvényt, amely az emberek javát szolgálja” – nyilatkozta Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője.

A Sme rodina viszont nem mondhatja magát ennyire biztosra, főként, ami a csőd- és szerkezetátalakítási törvénymódosítást illeti. Mindemellett 924 millió euróról van szó. Boris Kollár a javaslatot az eredeti verziójában szigorúan elutasítja, és az igazságügyi miniszter döntésére vár. „Megegyeztünk, hogy támogatjuk a helyreállítási tervet, de egyértelműen felszólítottuk Karas urat, hogy jöjjön el tárgyalni. Nem jött, hát nem támogattuk. Most tudja, hogy tárgyalóasztalhoz kell ülnie” – tette hozzá Kollár.

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke szerint a kormányé a felelősség, amelynek minőségi törvényjavaslatokat kell beterjesztenie. „Amennyiben kijavítják a törvényeket, mi támogatjuk a javaslatokat. Hogyha azok szakmai szempontból rendben lesznek” – tette hozzá Fico, aki azt kifogásolja, hogy a helyreállítási tervből miért nem kapnak egyetlen eurót sem a mezőgazdászok.

Enyhe előrelépés viszont történt, úgy tűnik ugyanis, hogy a tájrendezési törvénnyel kapcsolatos probléma megoldódott – itt 815 millió euróról van szó. Kollár is megerősítette, hogy megegyeztek a miniszterelnökkel, történtek bizonyos lépések, így támogatni tudják.

Az iskolatörvény viszont továbbra is gondot okoz, ugyanis ezt az SaS utasítja el. Csakhogy ahhoz, hogy Szlovákia kérvényezhesse a helyreállítási terv harmadik és negyedik részének a kifizetését, 12 különböző törvényt kell elfogadnia a parlamentnek. Ahhoz, hogy Szlovákia ne maradjon le a hatalmas pénzösszegről, szükséges teljesíteni minden mérföldkövet és célt.

Šipoš szerint a helyzet pozitív, ugyanis állítása szerint Szlovákia a helyreállítási tervből származó összeg felhasználásában az első hatba tartozik az EU-n belül. Veronika Remišová, beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes közölte: Szlovákia néhány nappal ezelőtt kapta meg a második részletet (több mint 700 millió eurót) a helyreállítási tervből.

Bár szorít az idő, a politikusok nem szeretnék, ha lemaradnánk a nem kevés összegről. Még Robert Fico is ezen a véleményen van. „Mi vagyunk az utolsók, akik azt szeretnék, hogy elvesszen a pénz a helyreállítási tervből, ugyanis azok a projektek az új kormány ideje alatt lesznek megvalósítva. Miért is akarnánk magunk alatt vágni a fát, ha azon mindannyian ott ülünk?” – fogalmazott a Smer elnöke.


(noviny.sk)