Veszélyes aligátorteknőst találtak az utcán

Az aligátorteknős, amelyet a Zala megyei Pethőhenyén, az utcán találtak, különösen veszélyes állatfaj, csak állatkertben tartható. 

Veszélyes aligátorteknőst találtak az utcán
MTI

Az index információi szerint az állatnak 50-60 centiméteres a páncélátmérője és súlya több, mint 10 kiló. Az állatorvos megállapította, hogy egy körülbelül 20 éves aligátorteknősről van szó, ami köztudottan igen agresszív fajta. 

A helyi polgármesternek, Deák Istvánnak sikerült befognia az állatot. Felkereste a fővárosi állatkertet az elhelyezése miatt, de sajnos nem mutattak érdeklődést az állat iránt. Jelenleg biztonságos helyen őrzik.

Az interneten talált információk szerint meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban. Egyes ázsiai régiókban már inváziós fajként tartják számon. Európa nagy része, így Magyarország is, kiváló élőhelyet nyújthat ennek az esetlegesen újonnan betelepülő fajnak, mivel az éghajlat kedvező a szaporodásához, a szóba jövő őshonos zsákmányállatok pedig nincsenek felkészülve egy ilyen erőteljes betolakodóval szemben, a természetes ragadozók hiánya is tovább rontja a helyzetet.

MTI, index