Veszélyesen megközelítettek kínai vadászgépek egy kanadai megfigyelő-repülőgépet

2023. október 17. - 09:59 | Külföld

Kínai vadászgépek ötméternyire megközelítettek a nemzetközi légtérben egy ENSZ-küldetésen lévő kanadai megfigyelő-repülőgépet hétfőn - számolt be erről a kanadai Global News, amely saját stábbal volt jelen a kanadai repülőgép fedélzetén.

Bill Blair kanadai védelmi miniszter az esetet elfogadhatatlannak, veszélyesnek és felelőtlennek minősítette, majd hozzátette, hogy ugyan többször előfordult már, hogy a kínai légierő keresztezte az ENSZ-küldetésen résztvevő repülőgépeket, azonban a hétfői eset "jelentősen veszélynek tette ki" a kanadai gépet és legénységét.

"Aggodalomra ad okot, hogy mennyire nem profi módon cselekedtek" - mondta Blair.

"Az biztos, hogy az ilyen viselkedés teljességgel elfogadhatatlan és a Kínai Népköztársaság felé a legmegfelelőbb módon fogjuk ezt kifejezni" - jelentette ki a miniszter, de részletekbe nem bocsátkozott.

A kanadai vadászgép egy ENSZ-misszióban vett részt, melynek célja, hogy Észak-Korea betartsa az ellene kiszabott szankciókat.

"A kanadai légierő gépét agresszív módon tartóztatták föl" - mondta Ian Huddleston, a kanadai légierő parancsnoka a Global News-nak, hozzátéve, hogy a kanadai gép gyakorlatozásának okait szem előtt tartva volt különösen "váratlan és szükségtelen" az agresszió.


(MTI)

Címkék: vadászgép, Kanada, Kína