Veszélyeztetett fajok védelmét célzó jogszabályt vont vissza a Trump-kormány

2017. június 13. - 13:23 | Tech

Visszavont egy új természetvédelmi rendszabályt hétfőn a Trump-adminisztráció, a tavaly életbe lépett rendelkezéssel elejét akarták venni annak, hogy az Egyesült Államok nyugati partjai mentén élő veszélyeztetett bálnák, tengeri teknősök minél kevesebb egyede essen a vonóhálós halászat áldozatául.

Az intézkedést 2015-ben maga a halászati ipar kezdeményezte együtt az érintett szövetségi államok kormányaival, a területükön élő törzsek vezetésével és a szövetségi hatóságokkal, és megvalósításához egy év múlva láttak hozzá.

A rendszabály a Kalifornia és Oregon állam partjainál folyó vonóhálós kardhalhalászatot szigorította, hogy minél kevesebb hosszúszárnyú bálna, nagy ámbrás cet, rövidszárnyú gömbölyű-delfin, palackorrú delfin, kérgesteknős, álcserepes teknős, olajzöld fattyúteknős, közönséges levesteknős essen a több százméteres vonóhálók áldozatául. Az előírás lehetővé tette, hogy két halászati szezonra beszüntessék a kardhal halászatát, ha túl sok veszélyeztetett tengeri élőlény kerül a 20 hajót el nem érő halászflották vonóhálóiba.

A nemzeti tengeri halászati szolgálat a felmondást azzal indokolta, hogy nem indokolt az új védelem. "Ami a gazdaságosságát illeti, ennek a rendszabálynak sokkal jelentősebb lenne a hatása a halászati flottára, mint eredetileg véltük" - közölte Michael Milsteint, a rendelkezést felmondó szolgálat szóvivője.

A rendszabály által érintett bálnapopulációk némelyike néhány százra csökkent az elmúlt évtizedekben - magyarázta a beszüntetett rendszabály jelentőségét Catherine Kilduff, a biológiai sokszínűség központja (CBD) környezetvédelmi csoport illetékese. Ez a csendes-óceáni fajok védelmét szolgáló egyik első rendszabály, amelyet a Trump-kormány felmondott - tette hozzá.

(MTI)