A veszélyhelyzetnek egy hónap múlva vége, és a koalíciós pártoknak nemigen akaródzik meghosszabbítani

2022. január 22. - 09:37 | Belföld

November végén hirdetett veszélyhelyzetet (núdzový stav) a kormány 90 napra. Még egy hónap van hátra belőle, de két koalíciós párt már jelezte, hogy nem tervezik meghosszabbítani.

A veszélyhelyzetnek egy hónap múlva vége, és a koalíciós pártoknak nemigen akaródzik meghosszabbítani
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Veronika Remišová kormányalelnök, a Za ľudí elnöke emlékeztetett arra, hogy a koronavírus még vélhetően nagyon hosszú ideig köztünk marad, folyamatos korlátozások mellett viszont lehetetlen élni. "Nem élhetünk a gazdaság korlátozásának, a veszélyhelyzetnek és az oktatásügyi és kulturális intézmények bezárásának ismétlődő ciklusaiban" - jegyezte meg.

Úgy véli, a társadalomnak alkalmazkodnia kell a vírushoz, és élnie kell a tudomány vívmányaival, amelyeket azért fejlesztenek, hogy megóvjon a betegség súlyosabb lefolyásától. Hozzátette, hogy a megbetegedés nem az egyedüli következménye a járványnak, de a folyamatos lockdownok következtében tönkremennek az emberi kapcsolatok, megszűnik a lehetősége a kultúrával vagy az istentiszteletekkel történő találkozásnak.

Obaidullah Mir, a párt egészségügyi szakértője úgy vélekedett, a veszélyhelyzetről annak fényében kell dönteni, milyen mértékben nő a súlyosan megbetegedettek, illetve halálesetek száma a teljesen beoltottak körében.

A SaS azt közölte, hogy a józan döntések hívei, szerintük pedig a pillanatnyi helyzetben nincs szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására. "Meglátjuk, milyen lesz a helyzet egy hónap múlva" - közölték.

A Sme rodina is azt üzente, hogy még nagyon messze van a vége, és ez a téma még bizonyára szóba kerül majd a koalíciós tanácson, mivel egy hónap alatt nagyban változhat a helyzet.

(TASR)