A veszélyhelyzettel foglalkozik a kormány, Naď bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság sem kaszálja el

2021. március 31. - 09:17 | Belföld

Jaroslav Naď (OĽaNO), a leköszönő kormány védelmi minisztere a kormány ülésére jövet újságírók előtt kifejtette, hogy mivel még nincs kinevezve az új kormány, a leköszönő kabinet ma csak a veszélyhelyzettel kapcsolatos, járványügyi bizottság által javasolt intézkedésekkel foglalkozik.

A veszélyhelyzettel foglalkozik a kormány, Naď bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság sem kaszálja el
Jaroslav Naď (Fotó: TASR)

Ezek közül rögtön elsőként jóváhagyták a járások Covid-automata szerinti besorolását, mely szerint a húsvéthétfővel kezdődő héten már csak 10 járás marad fekete besorolású.

A magyarok lakta járások közül fekete marad a Losonci, bordó marad a Dunaszerdahelyi, Galánta, Vágsellyei, Szenci, Nagykürtösi, Rimaszombati, Nagyrőcei, Rozsnyói, Tőketerebesi és Nagymihályi. Bordóról pirosra vált a Komáromi és a Kassa-környéki járás, és piros marad az Érsekújvári, Nyitrai és Lévai. A két nagyváros közül pirosra javított Kassa, Pozsony marad bordó.

Jaroslav Naď a kormány ülését megelőzően azonban beszélt az Alkotmánybíróság által elbírálás alatt lévő főügyészségi indítványról, mely a veszélyhelyzet (núdzový stav) meghosszabbításának alkotmányosságát firtatja. "Bízom benne, hogy minden alkotmányosan történt, talán az Alkotmánybíróság irányt mutat majd a jövőt illetően, ha hasonl szituáció előtt állunk"- jegyezte meg.

Veronika Remišová (Za ľudí) emlékeztetett arra, hogy az igazságügyi tárca csatolt egy nyilatkozatot a főügyészség beadványához, melyben megjegyezte, hogy a főügyészségi észrevételek nagyobb része volt politikai, mint jogi jellegű, noha politikai vagy epidemiológiai szempontokat a főügyészségnek nem szabadna figyelembe venni.

Remišová közölte, ettől függetlenül elfogadják majd az Alkotmánybíróság álláspontját, és van B-tervük is. Hozzátette hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításának szükségességét minden egyes alkalommal megindokolják járványügyi szempontból, ugyanakkor bízik abban is, hogy utoljára kellett meghosszabbítani.

A kormányülésre érkező leköszönő földművelésügyi miniszter, Ján Mičovský (OĽaNO) úgy véli, a veszélyhelyzetre még szükség van. "Meg vagyok róla győződve, hogy minden szükséges lépést meg kell tennünk, és ki kell mondani, hogy az emberélet a legfontosabb, amit a kormánynak védenie kell" - mondta.

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter is abban bízik, hogy az emberek betartják az intézkedéseket a húsvét alatt, utána pedig javulhat a helyzet.

"Az intézkedéseket fokozott módon ellenőrizni fogjuk. Elsősorban a határokra, de a járáshatárokra is összpontosítunk majd" - fogalmazott.