Vesztegetéssel gyanúsították meg Peter Kažimírt, Fico volt pénzügyminiszterét, a Szlovák Nemzeti Bank elnökét

2021. október 12. - 19:08 | Belföld

Vesztegetéssel gyanúsítják a Szlovák Nemzeti Bank elnökét, Peter Kažimír volt pénzügyminisztert. A gyanúsítást a Speciális Ügyészség terjesztette elő. Ezt több független forrás is megerősítette az Aktuality.sk-nak.  

Vesztegetéssel gyanúsították meg Peter Kažimírt, Fico volt pénzügyminiszterét, a Szlovák Nemzeti Bank elnökét
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A portál szerint az ügy összefügg a pénzügyi igazgatóság volt elnökének, František Imreczének fizetett kenőpénzzel.

Az információt sem az ügyészség, sem a rendőrség nem erősítette meg.

"Jelenleg nem adható információ"

- reagált Denisa Bárdyová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője.

A gyanúsítás az adóügyi eljárásokhoz kapcsolódik. Kažimírnak egyfajta futár szerepét kellett betöltenie, és körülbelül 50 ezer euró értékű kenőpénzt kellett átadnia a Pénzügyi Hatóság akkori vezetőjének, František Imreczének. Imrecze, akit több ügyben vádolnak, együttműködik a rendőrséggel.

A Szlovák Nemzeti Bank elnökét az államfő nevezi ki és menti fel a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa által jóváhagyott kormányjavaslat alapján. Kažimir 2019 -ben lépett hivatalba, amikor lemondott pénzügyminiszteri tisztségéről. 2025. június 1 -ig tart a megbízatása.

Vámszedő (Mýtnik)-ügy

A Szlovák Nemzeti Bank vezetőjének nevét is megemlítették a pénzügyi jelentésben szereplő milliós megrendeléssel kapcsolatban. Júniusban 150 ezer euró kenőpénz elfogadásával vádolták meg régi barátját - Miroslav Slahučka építészt. Rövid ideig előzetes letartóztatásban volt.

A vád szerint František Imreczén keresztül kenőpénzt kellett kérnie egy minősített szerződésekből profitáló cég tulajdonosától - Michal Suchoba informatikai mogultól.

A nyomozók szerint 2017 -ben Slahučka kenőpénzt kért a szerződés végleges értékének öt százalékában az eKasa projekt tervezett kiegészítése miatt. Suchobának, mint a szerződésből profitáló vállalat tulajdonosának fizetnie kellett Slahučkának azért, hogy gondoskodjon a vonatkozó költségvetési intézkedés jóváhagyásáról a pénzügyminisztériumban.

A Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi vezetője többször határozottan elutasította a vádakat, és "nyilvánvaló hazugságról" beszélt. Kažimírt nem vádolták meg az ügyben.

Aktuality.sk/para