Vesztésben az amerikai győztes II. - Donald Trump

Széky János | 2016. augusztus 13. - 07:48 | Vélemény

Láttuk: Hillary Clinton főleg azért lehet pillanatnyilag az elnökség esélyese, mert az ellenfele Donald Trump. De hogyan lehetséges, hogy a Nagy Öreg Pártnak 2016-ban egy minden politikai tapasztalat nélküli pojáca a jelöltje? (Nem, Reagan nem volt ilyen, korábban nyolc évig kormányozta a legnagyobb államot, Kaliforniát, és elnökké választása előtt már négy évvel is majdnem elnökjelölt lett.).

Vesztésben az amerikai győztes II. - Donald Trump
Fotó: TASR/AP

Trumpot nem a programja segítette idáig. Ez a program Európában egy kis radikális vagy „szélsőséges” párt parlamentbe jutásához volna elég. Bár Hillary Clinton utálói közül sokaknak tetszik, amit a nagyszájú üzletember mond, konkrét dolgokat csak egy csoportnak ígér: a felsőfokú végzettség nélküli fehér férfiaknak. Ez az a csoport, amelyik úgy érzi – okkal –, hogy ő az idők vesztese, és hogy a politikai elit minden irányzata cserbenhagyja.

Amerika – bár viszonylagos súlya csökken – megőrizte a világgazdaság erőgépének szerepét, de úgy, hogy a piacgazdaság logikájának megfelelően a gyártás – az ipar – mindinkább kiköltözik azokba az országokba, ahol alacsonyabbak a bérek. Rengeteg ember tehát elveszíti a munkáját, vagy a megszokottnál rosszabbul fizető munkát kénytelen vállalni, és ezek a személyes válságok nem egyenletesen oszlanak el az országban, hanem földrajzilag, a hagyományosan iparosodott körzetekben kumulálódnak, egy-egy körzetben lefelé menő gazdasági és kulturális spirált indítva el. A jelenség, gondolom, ismerős Magyarországról.

A 2008-as válság után – országos átlagban – folyamatosan csökkent a munkanélküliség, de az állásokat az iskolázottabbak tudták könnyebben elfoglalni. Akik között, nem mellesleg, többségben vannak a nők.

Az alacsonyabb végzettségű fehér férfiaknak konkurenciát jelentenek mind a munkapiacon, mind a szociális ellátásokban a legális bevándorlók (a bevándorlóknak különféle okokból jobb esélyük van az álláshoz jutásra, mint az Államokban születetteknek). És úgy érzékelik, hogy konkurenciát jelentenek az illegális bevándorlók is, elfoglalják a rosszul fizetett munkahelyeket, s főleg gyermekeik révén kihasználják a szociális ellátórendszert, noha nem tartják tiszteletben azokat a törvényeket, amelyeket az itt született állampolgároknak tiszteletben kell tartaniuk.

(1/10) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
- - - - - - - -