Veszteségessé válhat a szlovákiai vállalkozások fele

2022. szeptember 5. - 15:36 | Belföld

A szlovák jegybank kutatói megvizsgálták, és arra jöttek rá, hogy ebben az energiaválsággal sújtott időkben rendkívül sérülékeny a hazai gazdaság.

Veszteségessé válhat a szlovákiai vállalkozások fele
wikipédia

A szlovák gazdaság az egyik leginkább energiaintenzív az Európai Unióban, ezért az rendkívül sérülékeny, amikor az áram- és gázárak meredeken emelkednek.

Ez nem csak a gazdaság szerkezetének köszönhető, ahol a nehézipar aránya viszonylag magas, és amely leginkább szenved a magas árak miatt. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kutatói megvizsgáltak néhány vállalkozás adatait, és eszerint bebizonyosodott, hogy ez a fajta kitettség gyakorlatilag

a teljes feldolgozóiparra érvényes.

Az NBS új tanulmánya szerint

az emelkedő energiaárak miatt a szlovákiai vállalkozások fele veszteségessé válhat.

Szerzői azt feltételezik, hogy a vállalatok nem tudják majd más területeken megtakarításokkal kompenzálni az ilyen mértékű költségnövekedést, és ők maguk is további áremelésre kényszerülnek.

Már 50 százalékos energiaár-emelés mellett is a szlovák vállalkozások 41 százaléka veszteséget könyvelne el, az árak megduplázódása mellett ez a mutató felkúszna 47 százalékra, legalábbis a jegybank számításai erre jutottak.

Még rosszabb eredmény jön ki az energiaintenzív cégeknél, például a kohászati művek ​​és vegyipari gyárak esetében. Ezek 89 százaléka termelne veszteséget, ha az energiaköltségek 50 százalékkal megugornának emelkednének. Ha pedig ezek 100 százalékkal nőnének, százból csak három vállalkozás maradna nyereséges.

Az egyes cégek közötti különbségek azonban jelentősek, például a külföldi kézben lévők sokkal hatékonyabban működnek.

(denníkn)