Vétót emel a brit kormány a nemi önazonosság jogi megváltoztatásának könnyítését célzó skót törvény ellen

2023. január 17. - 19:36 | Külföld

Vétót emel a brit kormány a nemi önazonosság jogi megváltoztatásának könnyítését célzó skóciai törvény ellen.

Vétót emel a brit kormány a nemi önazonosság jogi megváltoztatásának könnyítését célzó skót törvény ellen
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A jogszabályt karácsony előtt fogadta el nagy többséggel a skót parlament.

A nemi önazonosság jogi megváltoztatása hivatalosan már 2005 óta lehetséges Skóciában, ám a jelenlegi szabályozás értelmében a kérelmezőknek számos előírást kell teljesíteniük. Orvosi jelentést kell például benyújtaniuk a hatóságokhoz arról, hogy alávetették-e magukat bármilyen sebészeti vagy másféle kezelésnek külső nemi jellemzőik megváltoztatására.

Mindemellett esküt is kell tenniük arra, hogy életük hátralévő éveiben megtartják választott és jogilag megváltoztatott nemüket.

Az edinburghi parlamentben 86-39 arányban december 22-én elfogadott új törvény mindezeket a megkötéseket Skócia területén eltörli, emellett 18 évről 16 évre szállítja le azt az alsó életkori határt, amely felett a nemi önazonosság jogilag megváltoztatható.

Ugyancsak jelentős módosítás, hogy a jövőben a kérelmezők hasonló jogi procedúra után visszatérhetnek korábbi nemükhöz.

Alister Jack, a brit kormány skóciai ügyekért felelős minisztere azonban kedden bejelentette, hogy nem terjeszti a király elé formális jóváhagyásra a skóciai törvénymódosítást.

Skócia 1999-ben igen széles önálló törvényalkotási jogköröket kapott - akkor alakult meg jelenlegi formájában a skót parlament is -, de a brit kormány fenntartott egy jogszabályi vétólehetőséget olyan esetekre, amikor a Skóciában hozott törvényeket összeegyeztethetetlennek tartja az Egyesült Királyság más országaiban honos jogszabályokkal.

A brit kormány mindazonáltal most élt először ezzel a törvényi vétólehetőséggel az 1999-es alkotmányos reform óta.

A skótügyi miniszter azzal az érvvel jelentette be kedden a vétót a nemi önazonosság jogi megváltoztatásának könnyítését célzó skót törvény ellen, hogy a jogszabály nincs összhangban az Egyesült Királyság többi országában érvényes törvényekkel, így alkalmazása "komoly bonyodalmakhoz" vezetne.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kedden közölte, hogy a skót kormány bíróság elé viszi a londoni vétó ügyét, mivel a törvény hatályba lépésének megakadályozása "a skót parlamentarizmus intézménye elleni frontális támadás".

A törvénymódosítás előkészítési időszaka sem volt mentes a vitáktól. Komoly feltűnést - és tiltakozásokat - keltett, amikor J. K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam Skóciában élő szerzője nyilvánosan kifogást emelt a törvénymódosítás ellen.

(MTI)

Címkék: LMBTQ, Skócia