Vetrák szerint az SaS nélkül is lehetne kormányozni, ha támogatást nyernének a jó javaslatok

2022. augusztus 7. - 16:48 | Belföld

Az SaS nélkül is lehetne kormányozni, ha „jó javaslatokat” támogatnának a parlamentben, véli Milan Vetrák (OĽaNO) parlamenti képviselő. Szerinte a törvényi határidők miatt nincs értelme az előrehozott választásoknak. Nem látja szakmai okát Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter menesztésének. Jana Bittó Cigániková, az SaS képviselője szerint azonban leváltása változatlan igény. Ezt a TA3 V Politike című vasárnapi vitaműsorban nyilatkozták.

Vetrák szerint az SaS nélkül is lehetne kormányozni, ha támogatást nyernének a jó javaslatok
Milan Vetrák (TASR)

„Nem hiszem, hogy ha a tárgyalások kudarcot vallanának és az ellenzékhez kerülnének, akkor ne kapnának támogatást a jó dolgok” – mondta Vetrák. Szerinte ez koalíciós megállapodás nélkül is működne. Saját bevallása szerint ezt még Bittó Cigániková sem tudja elképzelni. Garantálja, hogy a jó javaslatokat pártjuk és az esetleges ellenzék is támogatni fogja.

Szerinte az SaS el tudja képzelni, hogy szeptember 1-je után is a koalíció tagja marad, de csak a szabályok és a szerződés betartása mellett, saját partnerei elleni támadások nélkül. Matovič távozása is követelés, ebben az ügyben nem hajlandók egy lépést sem hátrálni. Vetrák azonban úgy véli, a párt átgondolja kérését. Szakmai szempontból nem lát okot a miniszter távozására, akinek konkrét eredményei vannak főosztályvezetőként. „Ez csak a személyétől való idegenkedés” – tette hozzá.

Vetrák megismételte, hogy a legjobb megoldás a négypárti koalíció folytatása lenne, szerinte mindenképpen sor kerül a tárgyalásokra. Szerinte azért van „csend” a nyáron, mert az OĽaNO képviselői az emberekért dolgoznak. Bittó Cigániková biztosította, hogy az SaS is ezt teszi, mert a problémás minisztertől való megszabadulást egyenlőnek nevezte a polgárokért végzett munkával. Elmondása szerint a párt kész tárgyalni egy új koalíciós megállapodásról. Felszólította őt, hogy az OĽaNO-ban ne helyezzék előtérbe a pártjuk vagy a személyes érdekeiket az állam érdekeivel szemben. „Ha Sulík azt tenné, amit Matovič, akkor demokratikus folyamatok mennének végbe az SaS-ben, és azt szeretnénk, ha változtatna a viselkedésén, különben gondot okozna, hogy megtartsa pozícióját” – hangsúlyozta.

Vetrák rámutatva a törvényi határidőkre elmondta, hogy szerinte nincs sok értelme az előrehozott választásoknak. Ha még szeptemberben megállapodnának az előrehozott választásokról, akkor is csak egy év múlva kerülne szóba. Szerinte az is kérdéses, hogy Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök elfogadná-e az SaS-miniszterek lemondását.

TASR