Vezekényben kamionszámra gyártották a cigit, aztán amikor lecsaptak volna rájuk, Dubajból hívott Makó, és el lett simítva az ügy

2021. március 26. - 12:36 | Belföld

Szlovákia déli járásaiban nagyban gyártották feketén a cigarettát. Most a Sme lap érdekes részleteket közölt néhány érintett vállalkozóról, akikben az volt a közös, hogy kenőpénzért a most már a rendőrséggel együttműködő Ľudovít Makó segítségét kérték a zavartalan működés fejében.

Vezekényben kamionszámra gyártották a cigit, aztán amikor lecsaptak volna rájuk, Dubajból hívott Makó, és el lett simítva az ügy
Ľudovít Makó a letartóztatásakor (Fotó: TASR)

2019 nyarán egy galántai vállalkozó a Piťo-klán egyik tagjához, Tomáš Rajeckýhoz fordult egy kéréssel. Miroslav Janeba segítséget kért az ismerősétől, hogy az illegális cigarettagyárat üzemeltető két védence zavartalanul folytathassa a "munkáját".

Janeba a két cigigyárost „Vasiľ“ és „Jegor“ név alatt ismerte, és a két figura azt akarta elérni, hogy az adóhivatal békén hagyja őket. Ennek érdekében a galántai vállalkozó egyeztetni akart a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának akkori vezetőjével, Ľudovít Makóval, akit ő személyesen nem ismert. Janeba ezért megszólította Rajeckýt, aki kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezett, és össze is hozott egy találkozót. A jelenleg előzetes letartóztatásban levő Zoroslav Kollár tonkházi kastélyában ült le egyeztetni a két személ. Janeba erről akkor beszélt, amikor a bíróság 2019 végén elrendelte a fogvatartását, mert azzal gyanúsították, hogy a szeredi bűnözői csoport tagjaként tevékenykedett és részt vett a banda állítólagos főnökének, Maroš Kováčnak a meggyilkolásában. A Sme napilap a Rajecký elleni vádiratból értesült ezekről az információkról.

Janeba vallomása szerint Vasiľ és Jegor gyárai ügyében Rajeckýn keresztül 800 ezer eurót fizetett ki Makónak. Vasiľ cigiüzeme Lipová község mellett működött, és 150 ezer eurós havi védelmi díjat fizetett Janebának, míg Jegor gyára a fővárosban állította elő a füstölnivalót. A pozsonyszőlősi (Vajnory) "manufaktúra" havonta 160 ezret perkált, hogy zavartalanul termelhessen.

Az ügyben meggyanúsították a vágsellyei vállalkozókként feltüntetett Kertész Józsefet és Bihercz Gábort is, akik szintén illegális dohánygyárat üzemeltettek és Makónál kerestek menedéket.

A két személynek a galántai járásbeli Pozsonyvezekényen volt egy Golden Tobacco nevezetű dohánygyára, ahol feketén is állítottak elő cigarettát. Ők nem Rajeckýn keresztül találtak utat Makóhoz, hanem a februárban öngyilkosságot elkövető extitkosszolga, František Böhm segítségével. 2016-ig úgy működött a vállalkozásuk, hogy minden kamionnyi áruért cserébe 100 ezer eurót fizettek Böhmnek, aki a felét a zsebében hagyta. A kenőpénz fejében 2019 októberében jött is a figyelmeztetés, hogy az adóellenőrök lecsapni készülnek rájuk. Böhm az öngyilkossága előtt tett vallomásában beszélt arról, hogy amikor Makóval együtt Dubajban vakációztak, a bűnügyi hivatal főnöke mérges volt Kertészre, mert eltitkolta előtte, hogy titokban cigarettát gyárt. A rajtaütés aztán elmaradt, de ezért 300 ezer eurót kellett a markába rakni. Makó ekkor egyenesen a bevetés főnökével beszélt, majd Böhm kihangosított telefonján keresztül utasításokat adott Kertésznek, pontosan mit tegyen, hogyan szállítsa el a vezekényi dohánygyárból az árut.

A Markíza értesülései szerint Kertészt vizsgálati fogságba rakták, Biherczet 30 ezer eurós óvadék fejében elengedték. Rajecký - Biherczhez hasonlóan - szintén jelentkezett a rendőrségen, ahol jelezte, hogy átesett a új koronavírus-fertőzésen.

(Sme/tvnoviny.sk)