"A vezetés, amely fél az emberek elé állni, nem lehet hiteles" - Iskolaigazgatók vezetik ezentúl Nagymegyert

2022. november 29. - 07:00 | Régió

Letette az esküt hétfőn kora este az újonnn megválasztott nagymegyeri polgármester, Soóky Marián, és a helyi képviselő-testület.

"A vezetés, amely fél az emberek elé állni, nem lehet hiteles" - Iskolaigazgatók vezetik ezentúl Nagymegyert
Soóky Marián - Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Nagymegyeren a helyhatósági választások ismét politikai földrengést okoztak, az eddigi polgármester ismét nem tudta megvédeni címét (ez utoljára Lojkovič Sámuelnek sikerült 2006-ban), és a négy éve az önkormányzat vezetésének még nagy reményekkel nekivágó Holényi Gergő a képviselő-jelöltek között is elbukott.

A választásokon ugyanakkor Lojkovič Sámuel megmutatta, hogy továbbra is erős a támogatottsága Nagymegyeren, ugyanis Soóky Marián (1212 szavazat) mögött a második helyen végzett, noha már jócskán lemaradva (840 szavazattal). Egykori képviselője, Kórósi Zalán 694 szavazattal lett harmadik, Holényi pedig csak utána következett 614 vokssal (2018-ban kétszer ennyien választották őt).

A képviselő-testületben ugyanakkor nem történt olyan mértékű változás, mint 2018-ban, idén "csak" a harmada cserélődött ki, ez ugyanakkor a polgármester mögött felsorakozó, korábban MKP-jelöltként induló függetleneknek fájhat leginkább. 2018-ban az MKP-nak még szűk többsége volt az önkormányzatban (noha ez hamar megszűnt, miután Sobek Darina Holényi döntéseit támogatta, és Kórósi Géza sem tartott mindig az MKP-frakcióval), idén a négy éve még MKP-jelöltként bejutott Lenče Róbert, Barczi Dániel és Kórósi Géza (utóbbi idén már nem velük indult egy csapatban) sem került be a testületbe. A negyedik távozó Rudický Norbert, aki idén már nem indult. Helyettük két hölgy, Estergajoš Mária, Vörös Zsuzsanna, illetve két egykori képviselő. a már említett Kórósi Zalán, illetve Csémi István kerültek be a testületbe.

A polgármester mögött tehát idén sincs egy egyértelmű többség, az idő mutathatja meg, ki marad mellette. Mindenesetre 2018-ban is minden jól indult, hiszen Holényi a vele szemben pár tucatnyi szavazattal alulmaradt Pongrácz Kálmánt kérte fel elsőként alpolgármesterének, de végül nem ő lett, két hónappal a polgármester beiktatása után pedig már jelentkeztek az első problémák.

A nagymegyeri testület összetétele:

Polgármester: Soóky Marián

Képviselők: Balázs Péter, Csémi István, Estergajoš Mária, Hodosi Tibor, Kórósi Zalán, Lapos Ildikó, Nagy Károly, Néveri Sándor, Pongrácz Kálmán, Sobek Darina, Sziszák József, Varga Albin, Vörös Zsuzsanna.

Holényi Gergő röviden, egy bibliai idézettel búcsúzott az önkormányzattól. "A harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam" - mondta a köszönetnyilvánítás mellett.

Soóky Mariántól, a Bartók Béla Alapiskola eddigi igazgatójától, aki az elmúlt, öt éves ciklusban Nagyszombat megyei képviselő is volt (idén már nem indult) a legtöbben azt várják, hogy összefogja a társaságot, és ő is ennek szellemében tartotta meg az eskütétel után megtartott székfoglaló beszédét.

"Nagymegyer polgárai a változásra szavaztak. Én magam és a képviselők is azt a feladatot kaptuk, hogy zárjuk le a sehova sem vezető szembenállást és együtt, közösen szabjunk új irányt Nagymegyernek. Esélyt kaptunk, hogy együtt gondolkodva és cselekedve növekvő pályára állítsuk városunkat" - fogalmazott beszéde elején.

Hozzátette, a megválasztott képviselőkkel rögtön megkezdték a munkát, és mint mondta, azt tapasztalta, mindenkiben megvan a kellő elhivatottság és elszántság, hogy "előre mozdítsuk városunk megdöccent fejlődését".

Emlékeztetett arra, hogy az előttünk álló nehéz időszak miatt nem engedhetik meg maguknak "a széthúzás luxusát". „Ez persze nem jelenti, hogy mindig mindenben egyet kell értenünk. Kizárólag az értelmes vita és a konszenzus érlelheti ki a legjobb megoldást a problémákra" - magyarázta.

Aláhúzta, a városi hivatal feladata, hogy a képviselőket ellássa kellő információkkal (Holényi ideje alatt ennek hiányát számos alkalommal felrótták a képviselők), hogy ők aztán a tények alapján, és ne érzelmi alapon hozhassanak döntéseket. Beszélt arról is, hogy kötelességének érzi, hogy megszüntesse a törvénytelen állapotot némely városi vállalatnál (ezzel külön cikkben foglalkozunk), és ennek érdekében már másnap lépéseket tervez.

Beszélt emellett arról, hogy a kommunikáció terén is egy teljesen más színvonalat kíván képviselni, mint az eddigi városvezetés.

"A város akkor működik jól, ha a nyilvánosság előtt a sikerek mellett a kudarcokat is elmondják. A vezetés, amely fél az emberek elé állni, nem lehet hiteles. Nekem sem most, sem a jövőben nem lesz takargatnivalóm. Szeretném a város polgárainak tájékoztatását megújítani. Nem titkolt célom, hogy a város és a helyi önkormányzat regionális és országos sajtóban megtépázott hírnevén javítsak" - mondta.

Végezetül szót ejtett arról is, hogy nála jóval tapasztaltabb polgármestereknek is fel van adva a lecke, mit kezdjenek a következő időszakkal, hogyan állítsák fel annak költségvetését. Kifejtette, hogy e téren ugyanakkor a képviselő-testület mellett bízik a kapcsolati tőkéjében és a régió polgármestereivel ápolt jó viszonyában. "Úgy vélem, nehéz időkben nemcsak helyben, hanem Csallóköz-szerte össze kell fognunk és támogatnunk, segítenünk kell egymást. Kész vagyok a közös munkára. Közösen többre megyünk" - húzta alá.

A képviselő-testület alakuló ülésén jelen volt Berényi József is, aki nemrég újabb választási ciklusra lett Nagyszombat megye alelnöke. Ő az ünnepi beszédében - a dunaszerdahelyihez hasonlóan - a város jelentőségét hangsúlyozta regionális szempontból és a magyarság szemszögéből. „Az önök döntései elsősorban Nagymegyer lakosságát érintik, de a város jelentősége jóval nagyobb. A döntések, amelyeket meghoznak itt, nemcsak a nagymegyerieket szolgálják, hanem a környék lakosságát is" - hangsúlyozta, majd kiemelte a város országos jelentőségét idegenforgalmi és a magyar-szlovák együttműködés szempontjából is" - fogalmazott.

Hozzátette, a választás a demokrácia szempontjából ünnep, az emberi kapcsolatok szempontjából viszont egy komoly kihívás. "Azt kívánom hogy az emberi megpróbáltatás ne rombolja az emberi kapcsolatokat, hanem próbálják újraépíteni, hiszen a Csallóköznek is szüksége van arra, hogy Nagymegyer jól működjön" - mondta. Végezetül figyelmeztetett arra, hogy a következő időszakhoz, bátorságra, bölcsességre és alázatra lesz szüksége minden városvezetőnek és képviselőnek.

Soóky Marián az alakuló ülésen közölte, Estergajoš Máriát kérte fel alpolgármesternek, aki ezt el is fogadta. A nyugdíjaskorú Estergajoš Mária korábban mintegy két évtizeden keresztül volt a nagymegyeri J. A. Komenský szlovák tannyelvű alapiskola igazgatója. "Örülök, hogy elfogadta, és úgy gondolom, a későbbiekben jól kiegészítjük majd egymást. Nagy tapasztalata révén pedig nagy hasznára lesz a városnak és nekem is" - szögezte le Soóky, hozzátéve, Nagymegyernek gyakorlatilag nincs olyan lakosa, akit ők ketten ne ismernének. Kijelentette azt is, hogy Estergajoš Mária egyelőre általános alpolgármester lesz, amennyiben viszont szükség lesz rá, pontosítanak a hatáskörein.

Estergajoš Mária válaszában megköszönte a megbízást, és elmondta, hogy nem most kezdik a közös munkát, mivel az hosszú időre nyúlik vissza. „Nagyon sok mindent tettünk a város érdekében. Kész vagyok arra, hogy városunkat képviseljem mint alpolgármester, és a képviselőtársakkal együtt tegyünk azért, hogy jobb és szebb városban éljünk" - fűzte hozzá, egyszersmind mindenkit megkért, hogy ehhez adja a saját munkáját is.

(SzT)