Vezető lengyel filmesek szólaltak fel a művészi szabadságért

2019. szeptember 19. - 16:52 | Kultúra

Lengyelország vezető filmesei követelik a művészi szabadságot azután, hogy a Lengyel Filmfesztivál programjából visszavontak egy filmet politikai tartalma miatt.

Vezető lengyel filmesek szólaltak fel a művészi szabadságért
AP Photo

A lengyel filmesek céhe azt követeli, hogy a gdyniai Lengyel Filmfesztivál programjának filmjeit a szervezőktől - köztük a lengyel kulturális minisztériumtól - függetlenül válogassák.

A filmesek szerdán hozták nyilvánosságra követelésüket, amikor kiderült, hogy az utolsó pillanatban visszavonták a fesztiválról a Solid Gold című filmet, amelyet egy 2012-ben leleplezett piramisjáték ihletett. Abban az időszakban még a jelenlegi kormány ellenzéke volt hatalmon.

A Solid Gold a közvélekedés szerint árthat az ellenzéknek az október 13-i választások előtt, producerei szerint viszont azért vonták vissza fesztiválszereplését, mert a rendező nem volt hajlandó újravágni.

A film producerei között van a kormány irányítása alatt álló TVP televízió is.

Az Oscar-díjas Pawel Pawlikowski, Agnieszka Holland és más lengyel filmesek azt követelik, hogy a fesztivál filmjeinek kiválasztása a szervezőktől függetlenül történjen.

A Solid Gold forgatókönyvíró-rendezője Jacek Bromski a politikai thrillerrel a bűnüldöző szervek és a különleges szolgálatok munkájába enged betekintést. A film egy lengyel rendőrről szól, aki üzleti és politikai összefonódások után nyomoz az ország északi részén, Pomerze vajdaságban egy pénzügyi piramisjátékkal kapcsolatban - ismertette a filmneweurope.com filmes portál.

A produkciót a fesztivál versenyprogramjában vetítették volna.

MTI