Vicinálissá fokozná le az EuroCityket az MKP?

Még nem egyértelmű: szomorú-e vagy inkább csak megmosolyognivaló a népszerűséghajhászásnak az a szintje, amit tegnap villantottak az MKP „galántai emberei”.

Vicinálissá fokozná le az EuroCityket az MKP?
Fotó: Wikipedia

Kedden nagy csinnadrattával felvonult a párt régiós masinisztaügyi élcsapata, hogy a jussát követelje. Elvonultak a pozsonyi közlekedésügyi minisztériumhoz, és a tárca fő forgalomirányítójának főhadiszállása előtt meglobogtatták, néhány hónap alatt sikerült majdnem kétezer támogatót szerezniük a szakmailag aládúcolt ügynek: Galántán igenis álljon meg a Prága és a Budapest irányba zakatoló nemzetközi járatok egynémelyike. Elvégre milyen dolog az, hogy az érvényes menetrend szerint ez most nem így van!? Mátyusföld fővárosának utazó közönsége többet érdemel! Vagy nem?

De, minden bizonnyal! Csakhogy ez az egész nem így működik. És azok, akik belelovalták magukat és belerángattak másokat ebbe a kérdésbe, ezt jó esetben maguk is tudják.

Minimum meg sejthetik, hogy egy-két ezer aláírással, vagy akár 10-20 ezerrel sem lehet nemzetközi vonatoknak megálljt inteni, főleg, ha „mindössze” egy 15 ezer lelket számláló, nem kimondottan vasúti csomópontnak számító településről van szó.

Merthogy ilyen „galántai” alapon csak Szlovákiában a jelenlegi 4 megálló mellé felsorakozhatna még néhány város, - Vágsellye, Szenc és Malacka - amelyik mind nagyobb a mátyusföldi járásközpontnál. És ha ezen felbuzdulva csatasorba állna az összes érintett csehországi és magyarországi olyan település, amelyik szintén legalább 15 ezer lakost tud „felmutatni”, akkor lőttek az EuroCityk „küldetésének”, és azokat helyi érdekű vasúttá kellene átminősíteni.

A robogó politikusokat nehéz megállítani, ezért simán tovább zakatolhat ez az ügy. És ha már ebből a szerelvényből nincs kiszállás, akkor legalább a mozdonynak a vezetői tartsák magukat az aktuális menetrendhez. Mert a tavaly ősszel az MKP által felkarolt petíció szövegében szereplő EC-vonatok nevei időközben egytől egyig megváltoztak. Már eltörölték a szóban forgó EuroCityk Ján Jesenius, Jaroslav Hašek, Csárdás és Petrov megnevezéseit. Ezek egy ideje Metropolitan néven kerregnek a síneken. A pártos hangosbemondójukba ezentúl így lenne pontos ezeket hirdetni.

Persze, az ilyen részletekkel minek is bíbelődni, valószínűleg csak arról volt szó, hogy az érintettek felkaroltak egy szimpatikusnak, könnyen eladhatónak tűnő helyi kezdeményezést, bármennyire is kivitelezhetetlen az. Hátha jól jön majd a helyhatósági választások előtt. Ha azt lehet majd mondani:

az a fránya Arpád fütyül a városunkra! Ez az Érsek Újvár és Pozsony között átszállásra kényszeríti a derék földijeinket! A Galántai táncokat nem ismerő ostoba mosztosa elfelejti, - vagy sosem tudta valójában - kinek is az apja volt itt állomásfőnök!

Egy kibicnek semmi sem drága, kockázat nélkül osztogatja ötletrohamának termékeit. Hiszen a magyarországi példa alapján tudja, megfelelő kommunikációval bármilyen habókosság eladható. És ezzel a vonatosdis játékkal talán majd felültethető a választó.