Vidám programokkal köszöntötték az őszt a diósförgepatonyi diákok

2021. október 14. - 21:33 | Régió

Izgalmasan indult a hét a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskolában és Óvodában. Őszköszöntő projektnapot tartottak, amikor is együtt szórakoztak a legkisebbek és a legnagyobbak.

Vidám programokkal köszöntötték az őszt a diósförgepatonyi diákok
Fotók: Vajas Bernadetta

„A koronavírus-járvány miatt hosszú ideig online oktatás zajlott. Amikor szeptemberben visszatértünk az iskolába, a tantestület egyetértett abban, hogy nem tudunk mindent ott és úgy folytatni, ahol és ahogy abbahagytuk. Úgy gondoltuk, hogy a tanulás mellett nagy hangsúlyt kell fektetnünk a közösségépítésre. Utóbbit magunk között kezdtük el: minden szerda délután összeülünk és megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, az új ismereteinket. Ezen túl, szeptemberben Oriskó Éva kolléganőnk a kooperatív tanulásról adott elő, Kosztolánszky Malvina pedig a projektoktatásról. Már a második előadás után nagyon lelkes volt a tantestület, és felvetődött az ötlet, hogy tartsunk egy projektnapot. Így valósult meg október 11-én az Őszköszöntő projektnapunk” – fejtette ki a Paraméternek Fekete Anikó iskolaigazgatónő.

E napon, olyan tevékenységeket valósítottak meg, melyek összhangban vannak a tananyaggal. A gyerekek csoportokban dolgoztak – a csoportokat pedig maguk az osztályok alkották, hiszen a projektnap célja éppen az volt, hogy e közösségeket erősítsék. Délutánra az egész iskola – az aula, a folyósok és az osztálytermek – az ősz csodaszép színeiben pompáztak. A tanulók által készített alkotásokat ugyanis mind kifüggesztették a falakra, ajtókra és az ablakokra.

Azt, hogy ki mivel fog foglalatoskodni, előre eldöntötték. A választás a diákok kezében volt, annak érdekében, hogy minden osztály valami számára kedves dologgal tölthesse a napot. Voltak, akik ajtódíszeket vagy épp ablakdíszeket készítettek, voltak, akik tökös muffint sütöttek, de volt olyan osztály is, aki kézi malommal búzát őrölt. Készültek továbbá töklámpások, és egy őszanyója is lett az iskolának. Matematikai, irodalmi, természettudományi ismeretek feldolgozására egyaránt sor került, méghozzá úgy, hogy abba valamilyen formában belecsempészték az őszt.

„Az volt a célunk, hogy a nap végére olyan produktumok szülessenek, melyek a gyermekek közös tervezésének, döntéseinek és munkájának az eredményei. Szerettünk volna kilépni az órarend szigorú beosztásából, hogy a közösen megélt élmények által kicsit formáljuk a gyermekeket” – tette hozzá az igazgatónő.

A szülői szövetség támogatásával egy pihenősarkat alakítottak ki az intézmény aulájában, mely éppen az Őszköszöntő napra készült el, így a gyerekek azonnal „le is tesztelhették” azt. Többen is voltak, akik a kényelmes babzsákokba huppanva dolgoztak a saját projektjükön.

Egy kis kulturális élmény is belefért a napba. A sok izgalmas program után a felső tagozatos tanulók Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sipos Dávid koncertjén vettek részt a helyi kultúrházban. Természetesen az alsó tagozatos kisdiákokról sem feledkeztek meg, a közeljövőben rájuk egy bábelőadás vár.

A diósförgepatonyi alapiskola első Őszköszöntő projektnapja sikeresen zajlott, a pedagógusok és a diákok egyaránt remekül érezték magukat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a megkérdezett tanulók szinte mindegyike abban reménykedik, hogy ez az akció hagyománnyá válik náluk.

(SzC)