Videó bizonyítja, hogy Irán két rakétát is kilőtt az ukrán gépre!

2020. január 15. - 09:43 | Külföld

Irán a múlt héten már elismerte, hogy ők lőtték le múlt szerdán hajnalban az ukrán légitársaság utasszállító repülőgépét. A tragédiát senki sem élte túl.

Videó bizonyítja, hogy Irán két rakétát is kilőtt az ukrán gépre!
Fotó: AP/TASR

Irán napokig tagadta, hogy közük lenne az ukrán gép katasztrófájához, miután pedig beismerték, leszögezték, hogy tévedésből lőtték le. Az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték és ezért lőttek ki rá rakétát.

A gépen 167 utas és a kilenctagú ukrán személyzet utazott. Az utasok közül az ukrán diplomácia által megadott első adatok szerint 82 volt iráni, 63 kanadai, 10 svéd, négy afgán, három német és két brit. Kanada pénteken pontosította ezt, közölték, hogy nem 63, hanem 57 kanadai volt a gépen, de változatlanul igaz, hogy az utasok közül 138-an átszállással Kanadába mentek volna.

A New York Times egy nappal a beismerés előtt közzétett egy videót, melyen látni, ahogy rakéta találja el az utasszállítót. A lap viszont keddi cikkében közölt egy újabb felvételt, melyen az látható, hogy az első után kilőttek még egy rakétát a gépre.

A január 8-i biztonsági kamerás felvétel, amit a katonai bázistól nem messze található falu egyik épületén található kamera készített, a lap szerint meg is magyarázza, hogy miért állt le a gép jeladója a rakétatalálat előtt néhány másodperccel; azért, mert előtte már egy másik rakétát is kilőttek rá. Az új videót kedden egy iráni felhasználó töltötte fel Youtube-ra.

Mindeközben Iránban őrizetbe vették azt a személyt, aki az első videót feltöltötte.

Haszan Róháni elnök megerősítette, hogy országának meg kell büntetnie a tragédia felelőseit. Róháni több magas rangú bíróból és tucatnyi szakértőből álló különbíróság felállítását kérte. Irán már hívott szakértőket Kanadából, Franciaországból, Ukrajnából és az Egyesült Államból.

A gárda szombati beismerése országszerte népharagot váltott ki, szombat óta videókat osztanak meg a közösségi médiában a kormányellenes tüntetésekről. A legújabb felvételeken - amelyek hitelességét egyelőre nem lehetett megállapítani - kedd este is voltak tüntetések a teheráni egyetemeken, és feltehetően összecsapások voltak a diákok és a rendszerhű Bászidzsi önkéntes milícia tagjai között.

(MTI/Index)