VIDEÓ: „Folyamatosan kint leszünk az utcán, és kiabálni fogjuk, hogy ne olyan emberek vezessék az országot, akiknek börtönben kéne ülniük”

2024. február 22. - 10:16 | Régió

Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára emlékeztek Komáromban.

VIDEÓ: „Folyamatosan kint leszünk az utcán, és kiabálni fogjuk, hogy ne olyan emberek vezessék az országot, akiknek börtönben kéne ülniük”

Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát hat évvel ezelőtt, 2018. február 21-én gyilkolták meg Nagymácsédon. Az ő emlékük előtt tisztelegve gyűltek össze az emberek február 21-én Komáromban, a Klapka téren.

A megemlékezés kezdetekor egyperces néma csenddel adóztak a fiatalok emléke előtt. Ezt követően felolvasásra került egy levél, melyet a meggyilkolt pár családja írt. Ebben köszönetüket fejezték ki a jelenlévőknek, amiért hat év után sem felejtették el gyermekeiket, és azt a szörnyűséget, amit velük tettek.

„Az ország vezetése azt hiszi, megállíthatja a tisztességes embereket és mi majd ezt csendben tűrjük. De tévednek. Mind itt vagyunk és mindig itt leszünk, hogy harcoljunk az igazságért” – szerepelt a levélben.

A megemlékezésen felszólalt Bandor Éva színművész. „Összejöttünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy nem felejtünk. Hogy igazságos és tisztességes országban szeretnénk élni, és ebben a szellemben szeretnénk felnevelni a gyermekeinket” – mondta, majd Weöres Sándor költő tollából idézett.

Daniela Kapitáňová író, irodalmi szerkesztő szintén beszédet mondott. „A minap olvastam az esemény kapcsán egy kommentet az interneten, amiben valaki azt írta, hagyjuk már őt békén Ján Kuciakkal. (…) Remélem, nem azok fognak győzni, akik nyugalmat követelnek maguknak, hanem azok, akik igazságot akarnak.”

Az áldozatokra nemcsak Komáromban emlékeztek, de 30 szlovákiai és 9 külföldi városban több 10 ezer ember tisztelgett emlékük előtt. Pozsonyban például mintegy 6-7 ezer ember gyűlt össze a kormányhivatal előtt, a Szabadság téren.

(SzC, PE)